Moody’s po prvi puta snizio kreditni rejting Izraela

pixabay.com
Izrael, ilustracija Foto: Pixabay.com

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Izraela s A1 na A2 jer će dugotrajni rat s Hamasom postati značajan ekonomski i politički teret za Izrael.

Moody’s je u priopćenju rekao da je glavni pokretač njegove odluke bila “procjena da vojni sukob s Hamasom i njegove posljedice materijalno povećavaju politički rizik za Izrael, kao i da slabe njegove izvršne i zakonodavne institucije te njegovu fiskalnu snagu, u doglednoj budućnosti.”

Iako se rejting A2 još uvijek smatra investicijskim, Izraelu će vjerojatno biti skuplje posuđivanje novca zbog smanjenja kreditnog rejtinga, prenosi CNN. Nijedna od tri vodeće rejting agencije, odnosno S&P Global, Moody’s i Fitch, nisu nikada snizili rejting Izraela, te je Moody’s prvi.

Sredinom listopada 2023., manje od dva tjedna nakon Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael, Moody’s je upozorio da je kreditni rejting Izraela u opasnosti. U to vrijeme je Moody’s rekao da, iako je kreditni profil Izraela bio otporan na vojne sukobe u prošlosti, “ozbiljnost sadašnjeg vojnog sukoba povećava mogućnost dugotrajnijeg i materijalnog utjecaja na kredit.”

Agencija je kazala da je svoju odluku o smanjenu rejtinga temeljila na projiciranom većem proračunskom deficitu Izraela zbog povećane vojne potrošnje, dodavši da očekuje da će obrambena potrošnja Izraela do kraja 2024. biti gotovo dvostruko veća nego u 2022. i potencijalno porasti još više u nadolazećim godinama.

“Iako su trenutačno u tijeku pregovori kako bi se osiguralo oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre te više humanitarne pomoći za Gazu, nema jasnog vremenskog okvira za to, a ne zna se ni koliko će trajati takav sporazum”, kazali su iz agencije.

Moody’s je također upozorio na značajan rizik od eskalacije trenutnog sukoba, uključujući potencijalnu upletenost Hezbollaha, islamističke skupine s paravojnim snagama na sjeveru Izraela.

“Sukob s Hezbollahom predstavljao bi mnogo veći rizik za teritorij Izraela”, rekao je Moody’s.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari