Moody’s bi mogao sniziti ocjenu kineskih dužničkih papira

Pixabay.com
Kina, Foto: Pixabay.com

Agencija Moody’s signalizirala je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu kineskih dužničkih papira zbog očekivanog slabijeg gospodarskog rasta u srednjoročnoj perspektivi i kontinuiranog smanjenja aktivnosti u sektoru nekretnina.

Moody’s je potvrdio kineski rejting ‘A1’ i očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti oko pet posto i ispuniti vladin cilj, prenosi Hina. Za 2024. i 2025. godinu prognoziraju stopu rasta od četiri posto.

U razdoblju od 2026. do 2030. aktivnost bi trebala u prosjeku rasti za 3,8 posto godišnje, izračunali su u izvješću, izmijenivši izglede za rejting iz stabilnih u negativne, što znači da bi mogli sniziti ocjenu dužničkih papira.

Izmjena odražava pojačane rizike koji proizlaze iz “strukturno i kontinuirano slabijeg srednjoročnog gospodarskog rasta i smanjenja obujma sektora nekretnina”, objašnjavaju u Moody’su.

Ističu i učestale naznake da će vlasti morati financijski pomoći zaduženim tijelima lokalne uprave i državnim tvrtkama, koji predstavljaju rizik za fiskalnu, gospodarsku i institucionalnu snagu Kine.

Drugo gospodarstvo svijeta teško hvata korak u ovoj godini nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja, zakočeno krizom na tržištu nekretnina, dugom tijela lokalne samouprave, slabim rastom svjetskog gospodarstva i geopolitičkim napetostima.

Peking je uveo niz mjera kako bi podupro gospodarstvo, ali njihov je učinak za sada skroman, napominje Reuters, pa su učestali zahtjevi za dodatnim poticajima.

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je da je razočarano upozorenjem Moody’sa o mogućem sniženju rejtinga, poručujući da će gospodarstvo zadržati pozitivan trend oporavka i da su rizici na tržištu nekretnina i u lokalnoj samoupravi pod kontrolom.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari