Francuska snizila procjenu rasta BDP-a na jedan posto u 2024.

Freepik.com
BDP, ilustracija, Foto: Freepik.com

Francuska vlada snizila je procjenu rasta BDP-a za ovu godinu s ranijih 1,4 na jedan posto zbog ratova u Ukrajini i Gazi te usporavanja rasta vodećih trgovinskih partnera, Njemačke i Kine.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire naglasio je da će državna potrošnja u svim odjelima i agencijama biti smanjena za 10 milijardi eura.

“Procjena rasta i dalje ostaje pozitivna, ali u obzir uzimamo novi geopolitički kontekst”, rekao je Le Maire.

Dodao je da povećanja poreza i smanjenja socijalnih davanja neće biti, ali sva će ministarstva i agencije u Vladi sudjelovati u smanjenju potrošnje. Kazao je da očekuju pet milijardi eura ušteda na pozicijama ministarstava i još pet milijardi u području javnih politika.

Također je naglasio da će se vlada pobrinuti da Francuska ostane na putu ciljanog smanjenja državnog deficita u 2024. na 4,4 posto BDP-a, prenosi Hina.

“Zadržavamo mogućnost da se rebalans provede na ljeto, ovisno o gospodarskim prilikama i političkom stanju”, rekao je Le Maire. Vlada namjerava u sljedećim godinama postupno smanjivati fiskalni manjak, kako bi u 2027. bio ispod gornje granice EU-a od tri posto.

Nova vladina prognoza sada je usklađenija s procjenama Europske komisije, francuske statističke agencije INSEE i OECD-e. Europska je komisija 15. veljače snizila svoju procjenu rasta francuskog BDP-a u 2024. na 0,9 posto, u odnosu na 1,2 posto koliko je očekivala u studenome.

Početkom mjeseca, OECD je objavio da sada očekuje rast francuskog gospodarstva od 0,6 posto, u odnosu na raniju procjenu od 0,8 posto. Francuska statistička agencija INSEE je pak 7. veljače ove godine objavila da u prvom i drugom kvartalu očekuje rast BDP za samo 0,2 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari