Trostruko skuplji parking za glomazna vozila u Parizu

Freepik.com
Automobili, Foto: Freepik.com

Stanovnici Pariza izglasali su, u nedjelju na referendumu, utrostručenje naknada za parkiranje za glomazna vozila poput sportskih terenaca zbog ekoloških i sigurnosnih razloga.

Pitanje na referendumu glasilo je treba li naknade na javnim parkiralištima utrostručiti za glomazna vozila, što znači da će sat parkiranja u središtu Pariza od sada biti 18 eura umjesto šest, te 12 eura umjesto sadašnjih četiri u predgrađima.

Viša naknada primjenjivat će se na modele s motornim pogonom i hibridne modele teže od 1,6 tona i električne modele teške dvije tone i više.

Argument grada u korist viših naknada za terenska vozila je taj da teška vozila povećavaju zagađenje, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama, prenosi Hina. Viša naknada za velika vozila ograničila bi smetnje koje uzrokuju, rekli su iz grada.

„Ovo bi glasovanje trebalo biti poruka proizvođačima automobila. Njihova potraga za profitom, koja se sastoji od namjerne prodaje sve većih, efikasnijih i skupljih vozila, ugrožava ekološku promjenu“, dodali su iz grada.

Skuplja naknada primjenjivala bi se i na turiste i posjetitelje, no stanovnici, obrtnici i službe za održavanje mogu podnijeti zahtjev za izuzeće. Promjena cijena ne bi obuhvatila privatna parkirališta.

Gradska bitka s velikim vozilima počela je novom prometnom politikom koju su prije nekoliko godina donijeli socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo i njezina klimatski osviještena gradska vlada.

Na temelju podataka o registraciji, nove naknade bi se primjenjivale na gotovo 900.000 automobila u pariškoj regiji. Veće naknade za veća vozila također se planiraju u Lyonu, Bordeauxu i Grenobleu.

Oko 1,3 milijuna stanovnika glavnog grada Francuske sudjelovalo je u referendumu a oko 54,5 posto glasovalo je za povećanje cijena parkiranja.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari