Sabor bira novu Vladu Republike Hrvatske

Hina
Izbor nove Vlade RH u Saboru, Foto: Hina/Damir Senčar

Nakon što je konstituiran hrvatski Sabor, mandatar za sastav nove Vlade RH, Andrej Plenković, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a, predstavio članove nove Vlade RH, koja će imati 18 ministarstava.

Tri ministarstva pripadaju novom koalicijskom partneru – Domovinskom pokretu, te će novi ministar gospodarstva biti Ante Šušnjar, poljoprivredu će preuzeti Josip Dabro dok će novoosnovano ministarstvo demografije voditi Ivan Špirić.

Novi ministar gospodarstva Hrvatske, Ante Šušnjar, rođen je 1983. godine, u Mostaru, po zvanju je pravnik i dugogodišnji odvjetnik. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, rođen je u Beogradu također 1983. godine, a diplomirao je na Edukacijskom fakultetu u Travniku (BiH) te je magistar kineziologije.

Novoosnovano ministarstvo demografije vodit će Ivan Šipić, iz Sinja (1974.), diplomirani je teolog Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Novo je ime u Vladi i Tonči Glavina (HDZ), koji preuzima Ministarstvo turizma i sporta, umjesto Nikoline Brnjac, a koji dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu, u kojem je od 2017. godine

U novoj Vladi, ali s novim resorima, bit će i Marija Vučković, na čelu Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Damir Habijan koji preuzima Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog  sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na  istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari