Rusko gospodarstvo ubrzalo u trećem tromjesečju

Pixabay.com
Moskva, Rusija Foto: Pixabay.com

Rusko gospodarstvo bilježi porast u trećem tromjesečju, oslonjeno na industrijsku proizvodnju, izvijestili su statistički ured Rosstat i ministarstvo gospodarskog razvoja Rusije, istaknuvši i pojačanu potrošnju.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od srpnja do rujna 2023. godine, za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, izvijestio je statistički ured Rosstat.

U razdoblju od travnja do lipnja, BDP je uvećan za 4,1 posto, a u razdoblju od siječnja do ožujka, bio je manji za 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Krajem listopada, premijer Mihail Mišustin, rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2,8 posto, pozivajući se na podatke ministarstva gospodarskog razvoja.

Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od siječnja do rujna više od tri posto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam posto.

Rast je, kako prenosi Hina, potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine. Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, piše novinska agencija dpa, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja, prema navodima novinske agencije TASS, blago je podiglo i procjenu rasta aktivnosti u razdoblju od siječnja do rujna, s 2,8 na 2,9 posto, navodi se u  izvješću službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenicu ministra Polinu Krjučkovu. 

“Gospodarstvo podupire pojačana potrošačka aktivnost, koju osiguravaju fleksibilno domaće tržište rada i veća realna primanja stanovništva”, izjavila je Krjučkova, po izvješću TASS-a.

U listopadu Međunarodni monetarni fond prognozirao je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2 posto i za 1,1 posto u 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari