Rusija priprema regulaciju cijena loživih ulja u arktičkim regijama

Pixabay.com
Moskva, Rusija Foto: Pixabay.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi Rusije da osigura novac iz proračuna za nesmetanu opskrbu toplinskom energijom tokom zime i za regulaciju cijena loživih ulja za grijanje kućanstava u arktičkim regijama, priopćio je Kremlj.

Rusija se u rujnu suočila s nestašicom i visokim cijenama loživih ulja kako bi se pripremila za zimu i snažnu potražnju, prije svega u arktičkim regijama.

Vlada Rusije će tako osigurati novac Murmansku i drugim regijama na Arktiku kako bi bile spremne za sezonu grijanja 2023/2024., prenosi Hina. Novac iz proračuna bit će rezerviran i za “regulaciju cijena loživog ulja koje će se isporučivati u sezoni grijanja”, stoji u dokumentu koji je objavljen na službenoj stranici Kremlja.

Rusija spada među vodeće proizvođače nafte u svijetu, ali je u proteklim mjesecima imala poteškoća s poskupljenjem i nestašicom benzina i dizela zbog visokih izvoznih cijena koje su potaknule rafinerije da proizvode plasiraju u inozemstvo. Moskva je zato 21. rujna, privremeno zabranila izvoz goriva kako bi obuzdala poskupljenja na domaćem tržištu.

Kremlj je priopćio i da rok nije određen i da će zabrana ostati na snazi koliko bude potrebno. “Vlada je već više puta napomenula da rok nije određen, zabrana će biti na snazi sve dok bude potrebno. Kada više ne bude potrebna, razmotrit će se druge mjere”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, te dodao da će nakon ukidanja zabrane biti razmotrene i druge mjere, kako bi se osigurala stabilnost na tržištu goriva.

Vlada je razmišljala i o podizanju izvoznih carina za preprodavače i o uvođenju izvoznih kvota, po uzoru na regulaciju izvoza gnojiva, napominje Reuters.

Otkako je zabrana uvedena, veleprodajne cijene dizela smanjene su na burzi u Sankt Peterburgu za 21 posto, a cijene benzina za 10 posto, ali se ova smanjenja još uvijek ne vide u maloprodaji.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao da je zabrana izvoza počela donositi prve rezultate.

Ruski regulator za ravnopravno tržišno natjecanje (FAS) objavio je da je naftnim kompanijama poslao upute u kojima im nalaže smanjenje cijena naftnih derivata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari