Rusija uvodi niz izvoznih carina kako bi ublažila rast cijena i poduprla potrošnju

pixabay.com
Ruska rublja Foto: Pixabay.com

Ruska vlada objavila je da će u listopadu uvesti niz izvoznih carina kako bi ublažila rast cijena na domaćem tržištu i poduprla potrošnju.

“Ta će odluka zaštititi domaće tržište od neopravdanog povećanja cijena. Propis se uvodi kako bi se održao racionalan omjer izvoza robe i domaće potrošnje”, priopćeno je iz vlade, a prenosi Hina.

Sedam izvora reklo je Reutersu da bi se u državnu blagajnu godišnje moglo sliti dodatnih 600 milijardi rubalja (6,3 milijarde dolara) prihoda od dodatnog poreza na izvoz gnojiva i nekih metala. 

Vladin izvor rekao je da mjera ima dvojak cilj – smanjiti pritisak na jačanje cijena na domaćem tržištu i povećati proračunske prihode.

Rusija pokušava popuniti državni proračun koji je u deficitu zbog povećane vojne potrošnje. Ruske kompanije sklonije su pak izvozu koji im povećava prihod, zahvaljujući slaboj rublji, primjećuje Reuters.

Velikim tvrtkama Moskva je već uvela jednokratni porez na neočekivanu dobit čiji je cilj prikupiti 300 milijardi rubalja. U četvrtak vlada je privremeno zabranila i izvoz benzina i dizela kako bi poboljšala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i ublažila rast cijena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari