Rusija će od iduće godine proizvoditi trostruko više dronova

Foto: Masood Aslami/Pexels

Rusija želi povećati proizvodnju bespilotnih letjelica za civilnu, ali i vojnu upotrebu, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra industrije Vasilij Špak državnoj novinskoj agenciji TASS.

Do iduće bi godine, piše Hina, ruska proizvodnja civilnih dronova trebala porasti na 18.000 godišnje, odnosno tri puta više od trenutne proizvodnje.

“Ako govorimo o vojnim potrebama, onda je razina proizvodnje znatno veća”, rekao je Špak.

Do 2030. nada se da će Rusija proizvoditi 30.000 bespilotnih letjelica potrebnih za civilnu uporabu. To bi uključivalo sve vrste takvih letjelica, od bespilotnih sličnih avionima ili helikopterima do multikoptera s više rotora. Koristili bi se u poljoprivredi, građevinarstvu ili za prijevoz u nepristupačnim krajevima.

Rusija često koristi iranske borbene bespilotne letjelice u zračnim napadima u Ukrajini, koje se uništavaju pri udaru. Takvi se dronovi sada proizvode i u Rusiji.

Ukrajina također nastavlja razvijati svoje borbene bespilotne letjelice. Za borbeno izviđanje, obje strane raspoređuju stotine malih zračnih naprava koje su prenamijenjene u vojne svrhe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari