Ruska središnja banka nastavit će s intervencijama na deviznom tržištu od siječnja

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg/2048px-Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg
Središnja banka Rusije, Moskva Foto: Wikipedia Commons/Ludvig14

Ruska središnja banka priopćila je da će nastaviti intervencije na domaćem deviznom tržištu od siječnja 2024. godine, uzimajući u obzir kupnju deviza odgođenu od kolovoza, kao i vladino trošenje sredstava iz rezervi za financiranje proračunskog deficita.

Središnja banka je u kolovozu prestala kupovati stranu valutu kako bi izbjegla sve veći pritisak na rublju, koja je pala preko 100 za dolar u kolovozu i rujnu.

Od siječnja 2024. godine, Banka Rusije nastavlja s operacijama na domaćem deviznom tržištu u vezi s nadopunjavanjem i korištenjem sredstava Fonda nacionalnog bogatstva (NWF), uključujući uzimanje u obzir svih operacija provedenih sa sredstvima NWF-a u 2023.”, priopćeno je iz središnje banke.

U ovoj najavi, prenosi Reuters, središnja banka dodala je i ključnu napomenu da će njene intervencije biti razlika između odgođenih kupovina od 10. kolovoza do 31. prosinca i volumena trošenja NWF-a, na financiranje proračunskog deficita Vlade Rusije.

„Ovo je vrlo neočekivana vijest”, rekao je ekonomist CentroCreditBank Jevgenij Suvorov, predviđajući da će rashodi NWF-a biti veći od iznosa odgođene kupnje.

“Stoga središnja banka od početka 2024. neće kupovati stranu valutu odnosno, onu koju nije kupila u kolovozu-prosincu, ali će povećati svoju prodaju. Ovo je jako dobra vijest za rublju”, rekao je Suvorov.

Rublja je na istim razinama početkom tjedna, piše Reuters, nastavivši se kretati blizu najvišeg nivoa u više od pet mjeseci koji je dosegla prošli tjedan.

Prema svom proračunskom pravilu, Rusija prodaje stranu valutu iz NWF-a kako bi nadoknadila bilo kakav manjak prihoda od izvoza nafte i plina ili kupuje u slučaju viška.

Središnja banka provodi te operacije u ime ministarstva financija, koje je nastavilo svoje intervencije u siječnju nakon stanke od nekoliko mjeseci, izbjegavajući ono što naziva “neprijateljskim” zapadnim valutama u korist kineskog juana.

Zbog oporavka prihoda od energije, ministarstvo financija se u kolovozu prebacilo s prodaje na kupnju, stvarajući veći pritisak na rublju i uzrokujući da središnja banka zaustavi svoje uobičajeno zrcaljenje operacija ministarstva financija kako bi pokušala ograničiti volatilnost rublje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari