Rizici za opskrbu naftom rastu što utječe i na rast cijena

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte su u porastu u azijskoj trgovini u ponedjeljak, zbog procjena da je opskrba smanjena, uz rizike povećane daljnjim napadima na rusku energetsku infrastrukturu.

Terminske cijene sirove nafte Brent za isporuku u svibnju porasle su 47 centi, te iznose 85,81 američki dolara za barel. Travanjski ugovor za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porastao je za 49 centi na 81,53 dolar. Aktivniji svibanjski ugovor o isporuci za WTI trgovao se 50 centi više, odnosno za 81,08 dolara po barelu.

“Štrajkovi na ruske rafinerije dodali su dva do tri dolara po barelu premije rizika za sirovu naftu prošli tjedan, što ostaje na snazi jer ovaj tjedan počinjemo s više napada tijekom vikenda”, rekla je Vandana Hari, osnivačica usluge analize tržišta nafte Vanda Insights, prenosi Reuters.

Reutersova analiza pokazala je i da su napadi zaustavili oko sedam posto ruskih rafinerijskih kapaciteta u prvom kvartalu. Kompleksi za preradu prerađuju i izvoze sirove vrste na nekoliko tržišta, uključujući Kinu i Indiju.

Ovog tjedna ulagači prate ishod dvodnevnog sastanka američke središnje banke koji završava u srijedu. FED će ovaj mjesec vjerojatno zadržati nepromijenjene stope, dok je mogućnost smanjenja kamatnih stopa na sastanku u lipnju također nepredvidivo, procjenjuju analitičari.

Niže kamatne stope potaknule bi potražnju u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, podupirući tako cijene nafte.

Agencija, koja predstavlja industrijalizirane zemlje, pojačala je svoje izglede potražnje po četvrti put od studenog jer su napadi Hutija u Crvenom moru preusmjerili prijevoznike sirove nafte i goriva, smanjujući naftu dostupnu korisnicima.

Po prvi put, IEA je ove godine također predvidjela blagi manjak ponude umjesto suficita. Potražnja goriva u SAD-u također je potakla rast cijena nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari