Biden blokirao prodaju U.S. Steela Japancima

Čeličana, ilustracija. Foto: Pixabay/Pexels

Američki proizvođač čelika U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu, istaknuo je predsjednik SAD-a, Joe Biden, blokiravši ponudu japanskog Nippon Steela.

“U.S. Steel uživa status institucije u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom”, rekao je predsjednik u izjavi koju prenosi Hina.

Trenutno nije jasno hoće li predsjednik SAD-a spriječiti transakciju preko regulatora.

Odbor za strana ulaganja (CFIUS), važno vijeće u čijoj je nadležnosti provjera stranih ulaganja, može preporučiti blokadu ako zaključi da bi akvizija mogla utjecati na nacionalnu sigurnost.

U prosincu je Bijela kuća ocijenila da predložena akvizicija zaslužuje “ozbiljnu provjeru” zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost.

Ministarstvo financija nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira blokiranu japansku ponudu.

Prema podnesku iz siječnja, Nippon Steel obvezao se poduzeti “sve potrebne radnje” kako bi ishodio dozvolu CFIUS-a i platiti U.S. Steelu 565 milijuna dolara naknade ako prekrši tu obavezu.

Američka blokada transakcije mogla bi baciti sjenu na japansko-američki samit i posjet japanskog premijera Fumia Kishide Washingtonu, napominje Reuters.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari