Biden i sindikati traže istragu o prodaji US Steela Japancima

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iz Bijele kuće u četvrtak su objavili kako bi plan Nippon Steela da kupi US Steel trebao biti ispitan zbog nacionalne sigurnosti, iako Japan smatraju “bliskim saveznikom”. Također su, piše BBC, izrazili zabrinutost zbog mogućeg utjecaja dogovora na pouzdanost opskrbnog lanca.

Kupnja 122-godišnjeg proizvođača čelika za 15 milijardi dolara stvorila bi jednu od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju čelika.

No, moćni sindikat United Steelworkers (USW) također je kritizirao dogovor kao “kratkovidan”.

U izjavi, nacionalni ekonomski savjetnik Joea Bidena Lael Brainard rekao je kako američki predsjednik vjeruje da “kupnja ove legendarne tvrtke u američkom vlasništvu od strane stranog entiteta – čak i od bliskog saveznika – zaslužuje ozbiljno ispitivanje”.

Dodao je i da predsjednik Biden smatra US Steel “glavnom komponentom” ukupne domaće proizvodnje čelika.

USW je pak pozdravio izjavu Bijele kuće, istaknuvši da bi dogovor mogao “utjecati na budućnost domaće proizvodnje čelika”.

“US Steel je jasno stavio do znanja, više puta, da je njegov prvi i jedini prioritet kratkoročna financijska dobit za dioničare, čak i ako to ide na štetu radnika”, naglasili su iz sindikata.

Najveći japanski proizvođač čelika najavio je da će poštovati postojeće ugovore s radnicima US Steela te da će tvrtka zadržati svoje ime i sjedište u Pittsburghu.

US Steel je tražio kupca od kolovoza, ali je odbio manje ponude domaćih rivala kao što su Cleveland-Cliffs i Nucor. Nipponova ponuda bila je gotovo dvostruko veća od one koju su američki ponuditelji bili spremni platiti. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari