Na potražnju za čelikom utjecale visoke kamatne stope i inflacija

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Inflacija i podignute kamatne stope zakočili su potražnju za čelikom u industriji, posebno u Europskoj uniji i SAD-u, izvijestila je Svjetska udruga za čelik (World Steel), prognoziravši slabi oporavak u idućoj godini.

Svjetska potražnja za čelikom porast će u ovoj godini za 1,8 posto, na 1,81 milijardu tona, nakon prošlogodišnjeg smanjenja za 3,3 posto, procjenjuje World Steel. U 2024. trebala bi porasti sličnom dinamikom i dosegnuti 1,84 milijardu tona, prenosi Hina.

Potražnja za čelikom osjeća utjecaj visoke inflacije i kamatnih stopa, naglasio je u priopćenju predsjednik odbora za ekonomiju u World Steelu Máximo Vedoya.

Aktivnost u većini sektora koji koriste čelik naglo je oslabila zbog smanjenih ulaganja i potrošnje, objašnjava Vedoya, dodajući da je taj trend u ovoj godini posebno bio izražen u EU i u SAD-u.

U 2024. oporavak potražnje za čelikom u razvijenim zemljama bit će slab zbog odgođenog učinka zaoštravanja monetarne politike, procjenjuju u World Steelu.

Potražnja u razvijenim gospodarstvima trebala bi se u ovoj godini smanjiti za 1,8 posto, nakon 6,4-postotnog pada u 2022., izračunali su.

U idućoj godini očekuju “tehnički oporavak”, koji će omogućiti rast potražnje za čelikom za 2,8 posto.

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europa će po njima trpjeti posebno teške posljedice monetarnog zaoštravanja i visokih troškova energije. Gospodarstvo EU-a pokazalo se otpornijim na energetsku krizu koju je izazvao rusko-ukrajinski rat no što se očekivalo, ali industriju teško opterećuju visoke kamatne stope i troškovi energije, napominju.

Automobilski sektor oporavlja se unatoč nepovoljnim uvjetima poslovanja, ali vjerojatno neće dosegnuti pretpandemijsku razinu ni u 2024., procjenjuju u World Steelu.

Visoke kamatne stope teret su i stanogradnji, napominju, uz visoke troškove materijala i manjak radnika, dok ulaganja u infrastrukturu i dalje rastu nepromijenjenim tempom.

Njemačka je u posebno teškoj situaciji, s obzirom na probleme u proizvodnji i na stambenu krizu, upozoravaju, prognozirajući pad potražnje za čelikom u ovoj godini za čak 10 posto, nakon 8,8-postotnog smanjenja u 2022. godini.

Stvarna potražnja neće se oporaviti ni u 2024. zbog očekivanog nastavka stroge monetarne politike, ali ciklusi smanjenja zaliha bliže se kraju, što će značiti tehnički oporavak, ističu.

U EU u cjelini i u Velikoj Britaniji potražnja za čelikom trebala bi se u ovoj godini, po njihovoj procjeni, smanjiti za 5,1 posto, nakon 7,8-postotnog pada u 2022. U idućoj godini očekuju oporavak, uz prognoziranu stopu rasta od 5,8 posto.

U SAD-u potražnja za čelikom trebala bi se u ovoj godini smanjiti za 1,1 posto, otprilike dvostruko blaže nego lani. U 2024. godini udruga predviđa rast potražnje u najvećem svjetskom gospodarstvu za 1,6 posto.

Kada se izuzme Kina, skupina gospodarstava u nastajanju i u razvoju trebala bi pak bilježiti snažan oporavak potražnje za čelikom u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od 4,1 posto. Lani se smanjila za 0,6 posto. U idućoj godini rast bi trebao blago ubrzati, na 4,8 posto.

Potražnja u Kini trebala bi u ovoj godini porasti za dva posto, poduprta ulaganjima u infrastrukturu i stabilizacijom u sektoru nekretnina, procjenjuju u udruzi.

Prognoze za 2024. godinu i dalje su obilježene neizvjesnošću, ističu, i ovise o mjerama koje će vlada poduzeti kako bi otklonila aktualne gospodarske teškoće.

“Napominjemo da je kinesko gospodarstvo u fazi strukturne tranzicije, što bi moglo pojačati oscilacije i neizvjesnost”, rekli su.

Jedan odgovor

  1. Čelik je na cijeni. Onaj tko se bavi skupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina trenutno trlja rukice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari