Austrijski Voestalpine nakon 40 godina oživljava europsku proizvodnju čelika

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Grupacija Voestalpine otvorila je novu čeličanu u Austriji, označivši kraj 40-godišnjeg razdoblja stagnacije u europskoj proizvodnji nehrđajućeg čelika.

Pogon u Kapfenbergu, pojašnjava Hina, proizvodit će čelik za alate za njemačku automobilsku industriju, uz primjenu tehnologija koje štede resurse.

Čeličana će kao sirovine upotrebljavati isključivo staro željezo i otpadni metal, a elektrolučna talionica struju iz obnovljivih izvora, ističu u Voestalpineu. Međutim, daljnja obrada iziskivat će i upotrebu plina.

Toplinska energija postrojenja, pak, koristit će se za grijanje.

Voestalpine smatra lokaciju konkurentnom zahvaljujući kvalificiranim radnicima i kapacitetima za istraživanje i razvoj koji će nadoknaditi visoke troškove energije, objasnio je glasnogovornik.

Kompanija zapošljava 51.000 radnika i u prošloj godini ostvarila je prihod od 18,2 milijarde eura. Spada među kompanije s najvećom emisijom ugljičnog dioksida u Austriji.

Voestalpine planira klimatski neutralnu proizvodnju do sredine stoljeća i priprema visoke peći u Linzu i Donawitzu za prijelaz s ugljena na struju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari