Rast cijena dionica na azijskim burzama, ulagače ohrabrile vijesti iz Kine

Burza, Foto: Romulo Quieroz/Pexels

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, što se pripisuje gospodarskim pokazateljima iz Kine boljima od očekivanih.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna pao 0,7 posto.

Nna Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 2,4 posto, prenosi Hina, a cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji između 0,1 i 0,6 posto.

Ulagače su ohrabrili pokazatelji iz kineskog gospodarstva koji ukazuju na ubrzanje oporavka.

Potrošnja u trgovini na malo porasla je u prva dva mjeseca ove godine 5,5 posto na godišnjoj razini, dok je industrijska proizvodnja ojačala sedam posto.

Više od očekivanih porasle su i kapitalne investicije, kao i investicije u infrastrukturu, dok su podaci s tržišta nekretnina i dalje slabi.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednice niza središnjih banaka, od američkog Feda, preko britanske, švicarske i norveške do japanske središnje banke.

Od većine se očekuje da će politike i kamatne stope ostaviti nepromijenjene, dok se od japanske očekuje ukidanje negativnih kamatnih stopa, što će označiti kraj sedmogodišnjeg razdoblja jeftinog novca.

No, najviše bi na tržišta mogle utjecati poruke Feda. Očekuje se da će čelnici središnje banke na sjednici ostaviti kamatne stope nepromijenjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari