Pad cijene dionica Nvidije sa sobom povukao cijeli sektor

Burza, Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer je rast proizvođačkih cijena u SAD-u veći od očekivanog smanjio izglede da će američka središnja banka početi rezati kamatne stope u lipnju.

Dow Jones indeks pao je 0,35 posto, na 38.905 bodova, S&P indeks 0,29 posto, na 5.150 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 16.128 bodova.

Najnoviji podaci, piše Hina, pokazali su da su proizvođačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,6 posto, dvostruko više nego što se očekivalo, i to ponajviše zbog rasta cijena benzina i hrane.

To je potaknulo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa.

Cijena dionice tehnološke tvrtke Nvidia pala je, pak, 3,2 posto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 posto.

Od početka tjedna sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

I na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, a cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu između 0,3 i 2,3 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari