Rast cijena dionica tehnoloških tvrtki doveo do novog rekorda na Wall Streetu

Burze, ilustracija, Foto: Artem Podrez/Pexels

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon rasta cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones je porastao 0,61 posto, na 39.005 bodova, S&P 500 1,12 posto, na 5.175 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 16.265 bodova.

To se ponaprije pripisuje dionici Oraclea, čija je cijena porasla gotovo 12 posto, na rekordne razine, nakon što je taj tehnološki div objavio kvartalne poslovne rezultate bolje od očekivanih.

Nakon dva dana pada, snažno su porasle i cijene dionica proizvođača čipova, posebno Nvidie za više od sedam posto.

Zbog toga ulagače nije obeshrabrilo ni blago jačanje inflacije u SAD-u. Objavljeno je, naime, da su u veljači potrošačke cijene porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini i 3,2 posto na godišnjoj.

Unatoč stagnaciji, pa i blagom rastu inflacije u posljednja dva mjeseca, prenosi Hina, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka središnja banka u lipnju mogla početi smanjivati kamatne stope.

I na većini azijskih burzi cijene dionica su porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,3 posto, kao i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Japanski Nikkei indeks pao je treći dan zaredom jer je sve jasnije da će središnja banka uskoro ukinuti negativne kamatne stope i početi normalizirati monetarnu politiku koja je godinama bila izuzetno poticajna.

U Šangaju, pak, burzovni indeksi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja jer su ulagače zabrinule nove loše vijesti s tržišta nekretnina, koje se još uvijek nije uspjelo izvući iz krize.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari