Rio Tinto ulaže 1,1 milijardu dolara u talionicu aluminija u Kanadi

Aluminijum/Foto: Pixabay.com

Rio Tinto će uložiti 1,1 milijardu dolara u proširenje svoje talionice aluminija s niskom razinom ugljika u kompleksu Yonquier u Quebecu u Kanadi, objavio je u ponedjeljak anglo-australski rudarski div.

Investicija će povećati godišnji kapacitet za oko 160.000 metričkih tona aluminija, rekao je svjetski proizvođač rude, dodajući da je to dovoljno za pogon 400.000 električnih automobila, prenosi Reuters.

Ukupna investicija uključuje do 113 milijuna dolara potpore Vlade Quebeca.

“Ovo je najznačajnije ulaganje u naše aluminijsko poslovanje u više od desetljeća…” rekao je u izjavi izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm.

Ulaganje u proširenje uključeno je u kapitalne izdatke za 2023. do 2025., rekao je Rio Tinto, zadržavajući smjernice za kapitalne izdatke od 9 do 10 milijardi dolara za 2024. i 2025. godinu.

“Proširenje će se poklopiti s postupnim zatvaranjem peći u talionici Arvida na istoj lokaciji”, stoji u priopćenju.

Izgradnja će trajati dvije i pol godine, a očekuje se da će puštanje u pogon novih sektora započeti u prvoj polovici 2026. godine, te će talionica biti u punom pogonu krajem 2026. godine.

Rio i kanadska vlada također su potpisali memorandum o razumijevanju (MOU) za jačanje opskrbnih lanaca za primarne metale s niskim udjelom ugljika, ključne minerale i druge proizvode s dodanom vrijednošću, priopćila je tvrtka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari