Reforme u OPEC-u povećavaju dominaciju naftnih sila iz Zaljeva?

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, predstavio je jednu od najvažnijih reformi u OPEC-u u posljednjih nekoliko godina i istaknuo da je to nagrada za zemlje koje ulažu u svoju naftnu industriju, prenose mediji pozivajući se na Reuters.

Promjena utire put da se veće proizvodne kvote daju članicama OPEC-a u Zaljevu kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt na račun afričkih zemalja kao što su Nigerija i Angola.

Proizvodne kvote i osnovice na kojima se izračunava smanjenje proizvodnje bile su osjetljiva tema unutar OPEC-a već desetljećima, jer većina proizvođača želi višu kvotu kako bi mogli zaraditi više od izvoza nafte.
Potres će vjerojatno postati još ekstremniji u sljedećih nekoliko godina jer naftne kompanije na Bliskom istoku povećavaju ulaganja, dok proizvodnja pada u afričkim zemljama koje se bore za privlačenje stranih ulaganja.

U svibnju je udio Saudijske Arabije, UAE i Kuvajta u ukupnoj proizvodnji OPEC-a bio više od 10 posto veći nego prije 15 godina i iznosio je 55 posto. Ukupni udio Nigerije i Angole u istom je razdoblju smanjen za više od tri posto na ispod devet posto.

Osim toga, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju značajno povećati svoje proizvodne kapacitete na 13 milijuna barela dnevno odnosno pet milijuna barela dnevno do 2027. sa sadašnjih razina od oko 12 odnosno 4 milijuna.

Još jedan proizvođač iz Zaljeva, Kuvajt, najavio je da će do 2025. povećati svoje proizvodne kapacitete za 200.000 barela dnevno kako bi dosegli tri milijuna barela dnevno, javljaju nezavisne.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari