Raste broj malih obrta, pad bilježi sektor trgovine

pixabay.com
Raste broj obrta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Sa 1. kolovozom je registrirano 108.758 obrta u Hrvatskoj i njihov broj kontinuirano raste. Prema podacima Hrvatske obrtničke komore (HOK), obrtništvo predstavlja jedan od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva te bilježi rast od osam posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil kaže da je danas jednostavno otvoriti obrt. “Mladi ljudi imaju mogućnost aplicirati na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali i uzeti sudbinu svog života uzeti u svoje ruke, sami si određivati koliko će i kada raditi i koliko će zaraditi. Također, trendovi pokazuju da su obrtnici, majstori sve traženiji i sve plaćeniji”, rekao je Kratkohvil za HRT.

U svim granama obrtništva se bilježi rast, osim u trgovini.

“Evidentno je da male obiteljske trgovine gube bitku s velikim trgovačkim lancima i njihovom ponudom i cijenom, u ovim izazovnim vremenima ne mogu im biti konkurenti. Također, manji pad bilježi se i u grani ribarstva”, rekao je Kratohvil.

U uslužnom zanatstvu bilježi se rast od 12 posto. Porast bilježe i obrti usmjereni na njegu tijela – kozmetičari, frizeri, prijevoz osoba i stvari te građevina. Međutim, nedostaje kvalificirane radne snage. Ipak, porast broja registriranih obrta dokazuje da ono je preživjelo izazovna vremena kako pandemije tako i energetske krize.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari