Rast kamatnih stopa i visoki troškovi usporavaju oporavak građevinske industrije

Pixabay.com
Građevinarstvo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Rast kamatnih stopa, poteškoće vezane uz dostupnost i cijenu materijala, regulativa vezana uz energetsku tranziciju, utječu na građevinsku industriju diljem Europe pa kompanije iz tog sektora ne očekuju značajniji oporavak ni tijekom ove godine.

Naime, istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija, oktriva da je 2023. godina završena s prosječnim rastom prodaje od svega četiri posto, upola manje od prosječnog rasta u svim drugim sektorima koji se kretao oko osam posto.

Također, rast cijena materijala i stalne promjene djelatnika na svim pozicijama i dalje predstavljaju značajan problem za 70 posto građevinskih kompanija.

Ispitani menadžeri očekuju daljnji značajan rast troškova rada, a u isto vrijeme čak 82 posto ispitanika već je sada navelo da osjeća posljedice nedostatka radne snage.

“Istraživanje je pokazalo da viša plaća više nije dovoljna da privuče i zadrži kvalificirane radnike neophodne građevinskoj industriji. Kompanije će morati privući kvalificirane radnike fleksibilnijim poslovnim aranžmanima, no njihovo osmišljavanje i realizacija, također zahtijevaju vrijeme i resurse”, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Zbog svega toga su sudionici istraživanja iz građevinskog sektora suzdržano optimistični što se tiče prognoza za ovu godinu. Čak i uz prognoziran rast prodaje od 5,5 posto, ali i inflaciju, ne očekuje se značajniji oporavak u sektoru.

“Razvoj poslovanja u građevinskoj industriji ovisi o investicijskom okruženju, koje nije samo pod utjecajem kretanja cijena i kamatnih stopa, već i veoma snažnih psiholoških faktora, poput zabrinutosti vezane uz cijenu nekretnina, te neizvjesnost oko strožih energetskih zahtjeva. Mnogi investitori trenutno primjenjuju takozvanu taktiku čekanja, odgađaju značajnije investicije, što utječe i na ostatak tržišta“, naglasila je Boldor.

Menadžeri građevinskih kompanija kao prioritet navode osiguravanje likvidnosti kompanija, a polovica ispitanih je dodatno navela optimizaciju troškova i profita.

Naglasili su da pad profitabilnosti sprečava industriju da ostvari važne i hitno potrebne transformacije unutar kompanije, zbog čega su inovacije i upotreba održivih materijala rangirani niže na listi prioriteta, kao i digitalizacija.

Istraživanje je pokazalo, navode u priopćenju, i da je svaka peta građevinska tvrtka bila žrtva cyber napada.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari