Rasprodan vlak HŽ-a akcijom ‘S cugom v zeleno Međimurje’

foto: PR

Razvoj kontinentalnog i održivog turizma, popunjenost vlaka za vikend i promocija javnog prijevoza, dobra zabava i novitet za obiteljski izlet, promocija sjevernog dijela Hrvatske udaljenog samo stotinjak kilometara od glavnog grada, razvoj volonterstva, aktivacija lokalne turističke zajednice, turističkih djelatnosti i obrta …. sve ovo su elementi akcije koja je napunila subotnji vlak HŽ-a koji će sa Zagrebačkog kolodvora posjetitelje odvesti u Međimurje.

Spojivši održivi turizam, slow travel koncept i volonterstvo, Međimurje čini novi iskorak u turističkom razvoju Hrvatske, kao i novi pozitivni primjer u praksi oko strateškog razvoja destinacije prema održivom turizmu. U sklopu programa „Laboratorij razvoja održivog turizma“ TZ Međimurske županije odlučila je testirati jedan vid mobilnosti i povezati ga s volonterskim aktivnostima koji pridonose razvoju zdrave organizacijske kulture lokalne zajednice.

„Naime, uoči Dana planete Zemlje, Turistička zajednica Međimurske županije poziva na volonterski doprinos za održivo Međimurje i naš planet! Želimo da doživite održiv način putovanja, a svojim djelima da pomognete očistiti, urediti i očuvati prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatskog cvjetnjaka.”, poručio je za Financije.hr direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. 

Cijela priča se vrti oko povezanosti sa Zagrebom vlakom. Zašto koristiti automobil, kada u Međimurje možete doći vlakom?

Foto: PR

Promocija lokalne gastronomije

‘Z cugom v zeleno Međimurje – je slogan kampanje, a vlak kao prijevozno sredstvo iz Zagreba do Čakovca bit će u sklopu kampanje i brendiran naljepnicama. Dolazak vlakom, obilazak destinacije Hop On Hop Off busom (jedan bus kapaciteta od cca 50 ljudi, koristi manji CO2 otisak nego 50 automobila) i e-busevima, biciklima… uz volonterske radionice održivog razvoja u destinaciji. 

Ovo “sporo” putovanje sastojat će se od: animacijsko – zabavnog programa i međimurskog doručka u vlaku, upoznavanja lokalnih heroja održivog turizma, sudjelovanja u volonterskim akcijama, druženja uz fina međimurska jela i vina te izleta na najatraktivnije prirodne i baštinske lokacije međimurskog održivog turizma.

Volonterstvo i edukacija

U sklopu programa gosti će sudjelovati u uređenju javne osjetilne staze, izradit će „hotel“ za kukce i kućicu za ptice, elemente tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne, uredit će se okoliš objekta za djecu s posebnim potrebama, obavit će se proljetni radovi u vrtu regenerativne poljoprivrede, šetati i skupljati smeće, izradit će i postaviti kućicu za ptice, radit će i eko svijeće radi prodaje za fond za zbrinjavanje napuštenih pasa, kao i proljetne radove na pašnjaku za ispašu autohtonog Međimurskog konja.

„ Ovo je održivi vikend u Međimurju od prvog do zadnjeg koraka. I to smisleno i korisno, kako za destinaciju, tako i za turiste koji će naučiti i dobiti više dimenzija po pitanju održivog razvoja i turizma. Očekujemo da ćemo ovim programom potaknuti interes za putovanje željeznicom kao najodrživijim oblikom transporta te da će na taj način Međimurje kao certificirana destinacija održivog turizma i na polju održive mobilnosti dati svoj doprinos.“, poručio je Grula.

Foto: PR

Rasprodan cijeli vlak u 2 dana 

U TZ su nam naveli kako su i sami ugodno iznenađeni odazivom.

„Nakon samo 48 sati od starta kampanje na našim kanalima društvenih mreža napunili smo vlak, tako da smo obustavili daljnje oglašavanje. Doseg ove mikro kampanje bio je zaista odličan. Vjerujemo da će nas ipak poslužiti vrijeme kako bi volonteri u subotu i nedjelju mogli dati svoj puni doprinos čišćem, ljepšem i održivijem Međimurju.”, pojasnili su detalje.

Međimurje je od 2023. godine certificirana destinacija održivog turizma, a obveza prema certifikaciji je utjecati na smanjenje negativnog klimatskog otiska i podržavati održive djelatnosti.

Naime prema TOMAS istraživanju Instituta za turizam Zagreb čak 75 posto turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji koristi osobni automobil što naravno stvara veliki negativni CO2 otisak. Upravo je cilj ovog pilot projekta potaknuti goste da u destinaciju putuju vlakom, potom da unutar destinacije koriste bicikli, hodanje, turistički prijevoz Hop On Hop Off, educirati kako turiste tako i lokalnu zajednicu o održivosti, kao i razvoju sporog “slow” te volonterskog turizma.

Cijeli turistički program i koncept dostupan je na: https://tzm.hr/z-cugom-v-zeleno-medimurje/

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari