Raspisan javni poziv za subvencioniranje fotonaponskih elektrana na kućama

Pixabay.com
Subvencije za obiteljske kuće, Foto: Pixabay.com

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama te pozvao da se jave oni koji su se tijekom ove godine upustili u takvu investiciju i zainteresirani su za pokrivanje gotovo polovine troškova.

Cilj programa je, kako je objavljeno na službenoj stranici Fonda, potaknuti širu primjenu sustava za korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, sukladno odredbama Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

“Troškovi koji se mogu priznati su 600 eura po kilovatu elektrane, odnosno 50 posto ukupne investicije. Na temelju ta dva izračuna dolazimo do konačne brojke iznosa sredstava koje dajemo. S obzirom na to da se najčešće radi o šest do sedam kilovatnim elektranama na obiteljskim kućama, recimo da naši građani mogu računati na 4.000 eura bespovratnih sredstava”, otkrio je Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz to, prenosi HRT, u siječnju najavljuju javni poziv za obnovu energetskih kuća. Osiguran je najveći iznos dosad.

„Osigurano je 120 milijuna eura ukupno i zaista vjerujem da neće ostati nitko od zainteresiranih tko neće dobiti sredstva“, ustvrdio je Ilijević.

Javni poziv je namijenjen sufinanciranju ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih obiteljskih kuća ili na postojećim pomoćnim građevinama koje se nalaze uz obiteljsku kuću, pri čemu stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18 posto.

Prijaviti se mogu isključivo fizičke osobe, vlasnici obiteljskih kuća, stoji u objavi na službenoj stranici, koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon u njima imali prebivalište.

Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon tijekom 2023. godine (od 1. siječnja), a kreću se najviše do 50 posto opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane.

Javni poziv će za prijave biti otvoren do kraja godine ili trenutka iskorištenja predviđenih sredstava.

Nastavak financiranja ugradnje sustava OIE predviđeno je i u 2024. godini, u sklopu Programa za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijednog 120 milijuna eura, za koji će Fond uskoro objaviti uvjete. Postotak sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana će i dalje biti 50 posto.

2 Odgovora

  1. Kuća obnovljena ,zakon o obnovi ratom uništenih,kuća. Od nadležnog ministarstva dobivena potvrda,koja služi za upis u katastar i zemljišne knjige.za građevinu -kuću ishodovana uporabna dozvola. U katastru dobiven kućni broj. Nije riješeno vlasništvo. Na području općine prije 5 godina započela katastarska izmjera radi rješavanja katastra i vlasništva. Platio paušalni iznos 200 eura.a ostatak po rješavanju. Žali bože izmjera odrađena i sad čekaj,a po dubokom uvjerenju ,prošlo 5 godina a nadam se najmanje još toliko.
    Začarani krug,da ne bih čekao još naredne duge godine ja istu kuću angažiran i platim ponovno 02 Misec 2022 godine,da izrade elaborata odnosno platim Ist izmjeru još jednom. Za pohvalu odradiše veoma brzo i postaviše nadležnom katastru. Angažiran odvjetnika radi daljnjeg postupka pokretanja i rješavanja. Prođe još godinu i 9 miseci. Riješeno veliko ništa. Plati jednom da bi dočekao rješavanje i priliku za prijavu na natječaj. U dobroj volji da ubrzan postupak platim i drugi put. Čekaj pa čekaj psi laju karavane prolaze.
    Živim u ratu potpuno uništenom mjestu ,obnovljenom,imovinski i katastarskim neriješenom.Glavno da je netko pobrao 4.000.000.00 kuna,a sirotinjska nek čeka jer nema mogućnosti na prijavu. Zato moji mladi put pod noge i u daleku Irsku,Njemačku,ili negdje drugdje da ne doživljavate ove bljuvotine od države za koju su izgubljeni mnogi životi,a tek doživljene strahote,a najgore poniženje,lopovluk,neodgovornost. Žalost i bijeda svakodnevna svađa dva idiota predsjednika države i vlade uz blagoslov Jugoslavenske televizije hrt. Zato moja djeco 2 magistra teška srca mogu vvam samo dati savjet bježite što dalje iz ove kvazi države. Kad sam krenuo u ratu ne mareći za svoj život,da mi je netko rekao da će se ovakve (ovo je jedna minoran sitnica) stvari dešavati nisam moga zamisliti da želimo ovakvu državu. Katastarske izmjere po općinama i gradovima je pljačka evropskog novca. U nekim općinama je izmjera bila prije 10-12 godina i ništa još nije riješeno. Glavno da se kvazivlada RH može pohvaliti koliko je povukla novca iz EU fondova. Ovo je za Olaf!

    Kako doći do fotonaponskih elektrana? Ili pak drugih sredstava kod nadležnog fonda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari