PwC Australija otpušta 338 radnika nakon skandala oko curenja poreznih dokumenata

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Pricewaterhouse Coopers (PwC) Australija u srijedu je najavio otpuštanje radnika navodeći kao razlog usporavanje gospodarstva i posljedice nacionalnog skandala oko curenja poreznih dokumenata.

Bili su na meti kritika ove godine nakon otkrića da je bivši partner odao vladine porezne planove i iskoristio ih da dobije posao s globalnim tvrtkama koje žele restrukturirati svoje australske porezne poslove, prenosi Reuters.

PwC Australia otpustit će 338 zaposlenika zbog usporavanja gospodarstva i manje veličine tvrtke nakon izdvajanja svoje konzultantske prakse povezane s vladom na vrhuncu skandala, rekao je glasnogovornik u izjavi. U britanskom dijelu tvrtke planiraju otpustiti oko 600 radnika.

Nekoliko sati prije objave o otkazima, Westpac Group, četvrta najveća australska banka po tržišnoj kapitalizaciji, prekinula je veze s PwC-om Australija, prekinuvši tako odnos koji se proteže još od 1968. godine.

Westpac nije spomenuo problem curenja informacija o porezu niti je naveo razlog svoje odluke o prekidu odnosa s PwC-om. Rekli su da će raspisati natječaj za novog vanjskog revizora kao dio “najbolje prakse za rotaciju revizorskih tvrtki”.

PwC je revidirao Westpac od 2002. godine, a prije toga su PwC partneri i njihove tvrtke revidirali banku od 1968. godine.

Australija zahtijeva da revizori ne provedu više od pet uzastopnih godina u poduzeću, iako revizorske tvrtke mogu raditi dulje razdoblje ako rotiraju uključeno osoblje.

Međutim, PwC-ov vodeći partner u reviziji Westpaca preuzeo je tu ulogu prije manje od dvije godine, u prosincu 2021., prema izjavi uprave Westpaca ovog mjeseca.

Glasnogovornik PwC Australia rekao je da tvrtka razumije odluku uprave i da je ponosna na vrijeme koje je provela kao revizor Westpaca.

Westpac je platio PwC-u oko 34 milijuna australskih dolara (22 milijuna dolara) za reviziju i naknade povezane s revizijom u 2023. financijskoj godini, što je otprilike jedan posto prihoda lokalne konzultantske tvrtke od 3,4 milijarde australskih dolara te godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari