Putin odobrio Rosbanku kupnju ruske imovine Societe Generale

Pixabay.com
Ruska zastava, Foto: Pixabay.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rosbanku otvara put za kupnju udjela u vodećim ruskim kompanijama u vlasništvu Societe Generale.

U dekretu je navedeno da će Rosbank moći kupiti udjele SocGena u proizvođačima energije kao što su Rosneft i Gazprom, metalnim kompanijama uključujući Norilsk Nickel i Severstal, i drugim vodećim ruskim tvrtkama velike vrijednosti, objavio je Reuters.

Societe Generale, koja je odbila komentirati informaciju, imala je izloženost od 22,4 milijarde eura prema Rusiji krajem lipnja 2021. godine, prema podacima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA).

Tvrtke iz takozvanih “neprijateljskih” zemalja – onih koje su najavile sankcije protiv Rusije nakon odluke Kremlja da pošalje trupe u Ukrajinu u veljači 2022. godine – trebaju posebno odobrenje od Moskve za transakcije koje uključuju rusku imovinu.

Novinska agencija Interfax rekla je da su zasebni udjeli SocGena u ruskim kompanijama relativno mali, na primjer, 0,04 posto u Gazpromu i 0,02 posto u Alrosi, najvećoj svjetskoj tvrtki za proizvodnju dijamanata.

Međutim, ukupna vrijednost imovine koja se razmatra iznosi “milijarde rubalja”.

Societe Generale povukla se iz Rusije i zatvorila prodaju svoje lokalne jedinice Rosbank grupi Interros, tvrtki povezanoj s ruskim oligarhom Vladimirom Potanjinom, u svibnju 2022. Putin je rekao da su sankcije Zapada objava ekonomskog rata Rusiji.

Na Zapadu je zamrznuta ruska državna imovina vrijedna stotine milijardi dolara, kao i imovina nekih ruskih biznismena i investitora. Njemačka je prošle godine preuzela kontrolu nad tadašnjom ruskom rafinerijom nafte Schwedt, podsjeća Reuters, koja opskrbljuje 90 posto goriva za Berlin.

U isto vrijeme, ruski su poduzetnici stekli kontrolu nad glavnim zapadnim sredstvima u Rusiji, uključujući Carlsbergovih osam pivovara i Danoneova poduzeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari