Rusija lansira svoje platne kartice Mir na Kubi

freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Ruski nacionalni sustav kartičnog plaćanja (NSPK) priopćio je da je lansirao svoje Mir platne kartice na Kubi, čime je karipski otok postao jedna od samo nekolicine zemalja koje su se pridružile moskovskoj alternativi karticama Visa i Mastercard.

Platne kartice koje izdaje Mir postale su važnije otkako su njegovi američki rivali obustavili operacije u Rusiji nakon što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, a njihove platne kartice izdane u toj zemlji prestale su funkcionirati u inozemstvu.

Ruski sustav za kartice, pišem Reuters, je rekao da će kartice prvo biti prihvaćene u popularnim turističkim mjestima, uključujući kubansku prijestolnicu Havanu i ljetovalište Varadero.

Rusija je brojnim „prijateljskim“ zemljama, odnosno onima koje nisu uvele sankcije protiv Moskve zbog njezinih postupaka u Ukrajini, davala ovu mogućnost kartičnog plaćanja,  ali nije otkrila koje sve zemlje prihvaćaju kartice.

Međutim, banke u nekim od tih zemalja, uključujući Tursku, Kirgistan i Tadžikistan, zaustavile su transakcije Mira nakon što je Ministarstvo financija SAD-a uvrstilo šefa NSPK-a na svoj popis sankcija i sugeriralo da bi se oni koji rade s NSPK-om također mogli suočiti s ograničenjima.

Ograničeni doseg ruskih bankovnih kartica naglašava šire pitanje izolacije Moskve na globalnoj sceni. Iako su mnoge zemlje odustale od uvođenja sankcija Rusiji, vrlo malo njih želi pokazati otvorenu podršku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari