Dionice Societe Generale pale više od devet posto

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=societe+generale&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image
Societe General, Paris, Foto: Wikimedia/Mohamed-Yahya

Dionice Societe Generale (SocGen) pale su više od devet posto nakon što je treća najveća francuska banka rekla da očekuje mali ili nikakav rast godišnje prodaje u nadolazećim godinama, nakon iščekivanog strateškog plana svog novog izvršnog direktora.

Slawomir Krupa, koji je preuzeo dužnost u svibnju, optužen je da plan za oživljavanje banke zaostaje za francuskim liderom, bankom BNP Paribasom i nekim drugim europskim rivalima, usled skupog izlaska iz Rusije i usled zabrinutosti da se previše oslanja na nestabilna ulaganja u bankarstvo, objavio je Reuters.

Plan, koji je banka reklamirala mjesecima, nije ispunio očekivanja, rekli su analitičari, izrazivši razočaranje širokim spektrom pitanja, uključujući projekcije rasta, izglede za dividende i nedostatak detalja o prodaji imovine.

Povrat na materijalni kapital (ROTE), ključni cilj profitabilnosti, bio je za nijansu niži od prethodnog, kao i cilj isplate dioničarima. I dok je njegov cilj rezanja troškova bio ambiciozniji, zabilježio je godišnji rast prihoda od nula do dva posto od 2022. do 2026. godine.

“Negativno smo iznenađeni nedostatkom rasta prihoda, povećanim ciljanim kapitalom, smanjenjem isplata i ROTE-a te nedostatkom detalja”, rekli su analitičari Jefferiesa u bilješci.

pixabay.com
Dionice SocGen značajno pale, ilustracija Foto: Pixabay.com

Krupa je odbacio negativnu reakciju tržišta, braneći svoj izbor da postavi konzervativne ciljeve kako bi učvrstio svoj kredibilitet.

“To je pravi plan za banku za desetljeća koja dolaze”, rekao je novinarima, naglašavajući da je ispunjavanje ciljeva “bilo ključno” za njega, nakon što je, rekao je, banka često nije uspijevala uvjeriti tržišta na tom planu. “Ovo je najbolja, najiskrenija pretpostavka o tome što mislimo da ćemo isporučiti”, pojasnio je analitičarima.

Dionice, koje su pale na otvaranju, nakon njegovih komentara, pale su za 9,5 posto, izbrisavši oko dve milijarde eura (2,1 milijardu dolara) s tržišne vrijednosti banke.

Izazovi SocGena naglašavaju težak položaj francuskih banaka koje imaju tendenciju kašnjenja povećanja kamatnih stopa, u odnosu na europske kolege, zbog dominacije hipoteka s fiksnom kamatnom stopom u Francuskoj i vladinih ograničenja prijenosa povećanja kamata – što je poseban problem dok se globalno gospodarstvo bori.

SocGen sada cilja na ROTE od 9 do 10 posto u 2026. gosini i isplatu od 40 do 50 posto prijavljenog neto prihoda dioničarima u vidu dividendi i otkupa od 2023. godine nadalje. Prethodno se očekivalo da će ROTE dosegnuti oko 10 posto 2025. godine sa omjerom isplate od 50 posto.

Krupa je rekao je da će racionalizirati aktivnosti banke, ali nije pojašnjavao detalje.

“Ojačat ćemo grupu oblikovanjem pojednostavljenog poslovnog portfelja, uz poduzimanje pravih radnji za izgradnju kapitala i povećanje fleksibilnosti, strukturno poboljšati našu operativnu polugu i održati naše najbolje upravljanje rizikom u klasi”, rekao je u izjavi, prenosi Reuters.

Krupa je obećao i smanjenje troškova za 1,7 milijardi eura do 2026. u usporedbi s 2022. godinom, od čega je 40 posto novih bruto ušteda izvan već najavljenih sinergija, osobito od spajanja dva SocGenova maloprodajna brenda u Francuskoj.

SocGen trguje po približno trećini svoje knjigovodstvene vrijednosti, gotovo jednako kao Deutsche Bank, ali upola više nego njen veći BNP Paribas i talijanski UniCredit.

Pad cijene dionice doveo je SocGen na put najvećeg jednodnevnog pada od ožujka.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari