Pulski Tehnomont izgradio tri patrolna broda za ciparsku policiju

Foto: Dapur Melodi/Pexels

Predstavljanje tri patrolna broda koje je pulsko brodogradilište Tehnomont izgradio za ciparsku pomorsku policiju, što je posao vrijedan 7,5 milijuna eura, održano je u petak u Puli u nazočnosti članice Uprave Tehnomonta Gordane Deranje i istarskog župana Borisa Miletića sa suradnicima.

Riječ je, pojašnjava Hina, o brodovima koji su namijenjeni patroliranju i spasilačkim operacijama na području do 150 nautičkih milja od obale Cipra, a od specifičnosti se mogu izdvojiti velika brzina plovila, te niska razina buke u kormilarnici, svega 65 decibela pri maksimalnoj brzini.

“Brodovi su opremljeni najsuvremenijom navigacijskom i komunikacijskom opremom, od koje se može izdvojiti FLIR termalna kamera vrhunskih karakteristika. Termalna kamera može detektirati čovjeka na udaljenosti 5.000 metara, a čamac na dvostruko većoj udaljenosti”, rekao je tehnički direktor Tehnomonta Niko Skala.

Zbog relativno velike maksimalne brzine, brodovi su izgrađeni kompletno od aluminija, te su opremljeni vrlo laganim materijalima. Uz navedeno, imaju i sustrujna kormila te silikonski anti-vegetativni premaz na podvodnom dijelu kako bi brzina bila osigurana. Radi se o brodovima dužine 18 metara.

“Odrađene su probne vožnje, sve reference zadovoljavaju, brodovi imaju radnu brzinu od 27 čvorova, ali mogu potegnuti i do zahtjevne brzine od 34 čvora, pa čak i brže. Mi kao brodogradilište imamo punu zaposlenost od kraja godine, moramo isporučiti dva vatrogasna broda za Grčku, a pregovaramo s još dva naručitelja”, poručila je Deranja.

Istarski župan Boris Miletić, čestitajući Tehnomontu, kazao da je to veliki poslovni rezultat ne samo za tu tvrtku već i za cjelokupnu hrvatsku brodogradnju.

Jedan odgovor

  1. Ogroman uspjeh i čestitke za Tehnomont. Pravi ljudi na pravom mjestu čuda ostvaruju. Mnogi bi mogli učiti na njihovom primjeru i to ne samo u brodogradnji. Kapa do poda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari