Prva važna odluka proširenog vijeća Vrhovnog suda u slučaju „franak“

Pixabay.com
Švicarski franak, Foto: Pixabay.com

Prošireno vijeće Vrhovnog suda RH donijelo je presudu Rev-549/2023, 18. prosinca 2023. godine, kojom je odbilo reviziju Zagrebačke banke i time je potvrdilo da sud ne može sam svojevoljno odbijati tečajne razlike za vrijeme dok su one bile niže od tečaja isplate kredita u švicarskim francima.

“U slučaju izostanka prigovora radi prebijanja ili materijalnopravnog prigovora prijeboja ili protutužbenog zahtjeva, u postupcima u kojima tužitelji potražuju isplatu preplaćenih mjesečnih iznosa po osnovi ništetnosti odredbe o CHF valutnoj klauzuli, sud nije ovlašten niti dužan umanjiti tužiteljevu tražbinu s tzv. potplaćenim iznosima, odnosno negativnim tečajnim razlikama koji se odnose na razdoblje kada je tečaj HRK – CHF bio manji od tečaja HRK – CHF na dan isplate kredita”, navedeno je u izreci.

U Udruzi Franak pojašnjavaju da to znači da će tečajne razlike koje su u korist banke, koje su dakle niže od tečaja isplate kredita, biti prebijene s potraživanjima potrošača samo u slučaju ako su odvjetnici banaka to zatražili u konkretnom iznosu po određenim anuitetima na dan plaćanja takvih anuiteta, i to su zatražili prije zaključenja prethodnog postupka. Ako to nisu učinili, onda se prijeboj neće izvršiti.

„U postupcima u kojima još uvijek nije zaključen prethodni postupak smatramo da je kasno isticati prigovor radi prebijanja, jer su iznosi preplaćenog tečaja sada u zastari, pa kako god se ne priznaje potrošačima da tek sada ističu svoje nove zahtjeve za preplaćene iznose tečaja, isto tako ne može biti dopušteno niti bankama da tek sada ističu prigovore radi prebijanja, jer su iznosi koje banke potražuju također sada u zastari“, priopćeno je iz ove Udruge.

Izdvojeno negativno mišljenje o većinskoj odluci vijeća dala su dva sudca, koji su smatrali da takva odluka vijeća nije ispravna, s obrazloženjem da banka nije dužna isticati nikakve prigovore.

Iz Udruge Franak očekuju da sljedeće pravno shvaćanje bude ono o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje, nakon čega slijedi i odluka proširenog vijeća o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari