Udruga Franak: Utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu

Udruga Franak/Press
Protesti Udruge Franak, Foto: Udruga Franak/arhiv

Prvi put je u Hrvatskoj pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i isplata 15 tisuća eura obeštećenja sa zateznim kamatama po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu, a ne po kreditu, priopćili su iz Udruge Franak.

To je prva pravomoćna sudska presuda za ništetnost valutne klauzule i isplatu obeštećenja, kojom je najprije na Općinskom sudu u Čakovcu pa potom i na Županijskom sudu u Zagrebu presuđeno.

Razlozi ništetnosti valutne klauzule CHF jednaki su razlozima koji su utvrđeni u kolektivnom sudskom postupku, samo je to sve moralo biti utvrđeno u dokaznom postupku na prvostupanjskom sudu, izvijestili su iz Udruge.

Ovo je značajno ohrabrenje desecima tisuća opljačkanih potrošača u ugovorima o leasingu s valutnom klauzulom CHF, kažu u Udruzi Franak, da pokrenu svoje sudske postupke i uzmu novac koji im pripada od leasing društava, ali i od banaka koje nisu tužene kolektivno. 

Isto tako, ponovno naglašavamo da je velika većina ugovora o kreditu i leasingu ugovorenih prije 2013. sadržavala ništetne ugovorne odredbe o kamatnim stopama, na temelju čega i fizičke, i pravne osobe imaju pravo na tužbe i na obeštećenje. Niti za jedan takav postupak nije nastupila zastara potraživanja, jer ona počinje teći tek danom utvrđenja ništetnosti promjenjive kamatne stope“, priopćili su iz Udruge Franak.

Ističu i da je riječ o stotinama tisuća ugovora o leasingu, i ugovora o kreditu koji nemaju nikakve veze s kolektivnom presudom.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari