Promet u maloprodaji eurozone i Europske unije stablizirao se u siječnju 2024.

Maloprodaja, ilustracija, Foto: Pexels.com

Promet u maloprodaji eurozone i Europske unije stabilizirao se u siječnju jer su Europljani ponovo više trošili na hranu, pokazali su podaci europskog Ureda za statistiku, Eurostata.

U eurozoni je promet u maloprodaji u siječnju porastao za 0,1 posto u odnosu na prosinac kada se pak smanjio za 0,6 posto.

Na razini EU, promet u maloprodaji je porastao za 0,3 posto, nakon 0,7 posto pada u zadnjem mjesecu lani.

Stabilizacija prometa na početku godine odražava oporavak prodaje prehrambenih proizvoda, pića i duhana, koja je u eurozoni porasla za jedan posto u odnosu na prosinac, dok je na razini Unije veća za 0,8 posto.

U prosincu je bila manja za 0,7 posto u zoni primjene zajedničke valute, odnosno za 0,6 posto u EU.

Najviše je u siječnju 2024. godine porastao promet u maloprodaji goriva za 1,7 posto u eurozoni i za 1,2 posto u EU, snažnije nego u prosincu, pokazuju podaci Eurostata.

Daleko je najviše porastao promet u maloprodaji u Luksemburgu, za 7,6 posto u odnosu na prosinac. Slijede Rumunjska i Cipar s rastom prometa za 3,8 odnosno za 1,5 posto. Najveći pad bilježila je Estonija, za 2,6 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Češku, Grčku, Španjolsku i Italiju.

Na godišnjoj razini, promet u maloprodaji pao je u siječnju za jedan posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU, dvostruko snažnije nego u prosincu, prema revidiranim podacima Eurostata.

Najviše je na oba područja pao promet u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto u eurozoni i za jedan posto u EU.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari