Proizvođačke cijene u studenom pale u eurozoni, blago porasle u Hrvatskoj

Pixabay.com
Radnici u energetskom sektoru, Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su u studenom prvi put od srpnja, prateći cjenovni trend u energetskom sektoru, dok su u Hrvatskoj blago porasle, pokazali su podaci Eurostata, europskog Ureda za statistiku.

U eurozoni su tako pale za 0,3 posto u odnosu na listopad kad su, prema revidiranom podatku, u tom postotku bile uvećane.

U EU su, pak, smanjene za 0,2 posto prema mjesecu ranije kad su za isti postotak porasle.

Pad cijena u studenom prekinuo je tromjesečno razdoblje rasta na oba područja.

Energetski sektor bio je najveći uteg, s padom cijena u eurozoni od 0,8 posto na mjesečnoj razini, nakon rasta cijena u prethodna tri mjeseca. Na razini EU-a cijene su pale 0,3 posto, također prvi put od srpnja.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji eurozone smanjene su za 0,2 posto, i to četvrti mjesec zaredom. U istom su postotku pale i u EU, drugi mjesec zaredom.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u studenom bile više za 0,1 posto u odnosu na listopad, kad su smanjene prvi puta od svibnja, i to za 1,1 posto.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u Slovačka, od tri posto, a slijede Portugal i Španjolska gdje su smanjene za 2,3 odnosno za 2,1 posto.

Najviše su poskupjeli proizvodi u švedskoj industriji, za 4,1 posto ispred Francuske i Bugarske s rastom cijena od 2,4 odnosno 0,7 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari