Prognoze OPEC-a podigle cijene nafte prema 92 dolara

Pixabay.com
Cijena goriva, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 92 dolara, potaknute optimističnim prognozama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o gospodarskom rastu i potražnji u ovoj i idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer, nakon podneva, bila viša za 1,16 dolara nego na zatvaranju trgovine i iznosila je 91,80 dolara, piše Hina. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 88,64 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 28 centi, na 93,84 dolara.

Raspoloženje na tržištu obilježila je i na početku tjedna najava Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu do kraja godine za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno, povrh OPEC-ove odluke koja predviđa manje barela na tržištu do kraja iduće godine.

Trgovce je ohrabrila i procjena OPEC-a da će globalna potražnja solidno rasti u ovoj i sljedećoj godini zahvaljujući oporavku turizma i zračnih putovanja koji prkosi visokoj inflaciji i podignutim kamatnim stopama.

Svjetska potražnja za naftom porast će u ove godine za 2,44 milijuna barela dnevno i za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godine, potvrdio je kartel procjene iz kolovoza.  Međunarodna agencija za energiju (IEA) svoje prognoze objavit će danas.

Pozornost tržišta bit će ovaj tjedan usmjerena i na podatak o inflaciji u SAD-u u kolovozu budući da će ponuditi smjernice za Fedovu monetarnu politiku. Očekuje se da će banka idući tjedan zadržati kamatne stope na važećoj razini, a mišljenja su podijeljena o ishodu sjednice u studenom.

Europska središnja banka (ESB) objavit će odluku o kamatnim stopama u četvrtak. Europska komisija snizila je u ponedjeljak procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini.

Investitori očekuju i podatke o zalihama u SAD-u. Američki institut za naftu (API) objavit će ih tokom dana, a vlada sutra. Prema preliminarnom istraživanju Reutersa, izvješća će pokazati pad zaliha u prošlom tjednu za oko dva milijuna barela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari