Geopolitičke napetosti utječu na globalnu trgovinu

Pixabay.com
Robna razmjena, Foto: Pixabay.com

Geopolitičke napetosti počinju utjecati i na svjetsku trgovinu, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozorivši na slabiji rast razmjene među “hipotetskim geopolitičkim blokovima”. Zemlje su jednostrano uvele brojna trgovinska ograničenja, primjećuje WTO, istaknuvši i sve rašireniju sklonost suradnji s ograničenom skupinom prijateljskih zemalja i „smanjivanje rizika“.

WTO-ovi izračuni pokazuju, kako prenosi Hina, i da je od početka ruske invazije na Ukrajinu robna razmjena između dva hipotetska geopolitička bloka – bazirana na paradigmi glasanja u Glavnoj skupštini UN-a – porasla četiri do šest posto slabije nego trgovina unutar tih blokova.

U zadnjem glasovanju u Ujedinjenim narodima (UN) o rezoluciji koja je pozivala Rusiju da povuče oružane postrojbe iz Ukrajine, 141 članica glasala je za, a 32 su bile suzdržane, uključujući Kinu, Indiju i Južnoafričku Republiku.

Kada se izuzmu brojke za Rusiju i Ukrajinu, slična podjela mogla se uočiti i u izravnim inozemnim ulaganjima. 

U trgovini SAD-a i Kine, prenosi Hina, promjena se očituje i u povećanoj razmjeni proizvoda koji ne podliježu carinama i oštrom padu u kategoriji proizvoda koji podliježu ograničenjima, poput lijekova i poluvodiča.

„Američko-kineska priča jako je važna u tim podacima, ali nije ograničena na njih”, rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa.

Ukupna trgovinska razmjena ponovo je porasla, a razmjena između SAD-a i Kine čak je dosegnula rekordnu razinu u 2022. godini, te je WTO ustvrdio da se najgore prognoze o nestašicama i oštrom rastu cijena hrane nisu obistinile.

Izvješće WTO-a pokazuje i nagli rast trgovine digitalnim uslugama i zelenim proizvodima, uz opetovani apel da se prevlada podjela.

“Povratak globalizaciji” nudi rješenje za aktualne probleme sigurnosti, siromaštva i klimatskih promjena, poručuju iz WTO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari