Prognoze MMF-a: Njemačka treba ublažiti propise o zaduživanju, poboljšan rast BDP-a Kine

Zgrada MMF-a u Washingtonu, Foto: Wikimedia Commons

Njemačka vlada trebala bi razmotriti ublažavanje propisa o zaduživanju kako bi osigurala prijeko potrebna javna ulaganja, zaključio je Međunarodni monetarni fond (MMF) te u svojim prognozama istakao da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2024.godini rasti samo 0,2 posto. MMF je dao procjene rasta i za Kinu, čije bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti pet posto.

“Godišnje ograničenje neto zaduživanja moglo bi se smanjiti za oko jedan postotni bod BDP-a, uz kontinuirano silazni trend udjela duga u BDP-u”, naveo je MMF u izvješću za Njemačku o konzultacijama prema članku IV, ističući da bi to otvorilo više prostora za prijeko potrebna javna ulaganja. U studenom 2024. ustavni sud zaključio je da je prenamjena novca iz pandemijskog fonda neustavna, a presuda je u državnom proračunu stvorila dug od 60 milijardi eura.

Izmjena propisa o zaduživanju olakšala bi konsolidaciju proračuna, ali nužne su i reforme kako bi se ublažili pritisci na potrošnju u srednjoročnoj perspektivi i povećali prihodi, ističu u MMF-u.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti samo 0,2 posto, prognozirao je MMF, napominjući ipak da bi se osobna potrošnja trebala oporaviti paralelno slabljenju inflacije. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,3 posto. Ubrzani rast u idućoj godini postupno će ojačati povjerenje, što će dodatno poduprijeti potrošnju, a dodatni poticaj bit će ublažena monetarna politika.

“Zbog tih faktora rast BDP-a ubrzat će tijekom 2025/2026. između jedan i 1,5 posto”, izračunali su.

U srednjoročnom razdoblju gospodarski rast i javne financije pritisnut će brzo starenje stanovništva, prenosi Hina. Baby boom generacija odlazi u mirovinu, a valovi doseljavanja jenjavaju, pa će Njemačka bilježiti najnižu stopu rasta radno sposobnog stanovništva u skupini G7, upozorili su u MMF-u.

Nepovoljni demografski trendovi bit će prepreka gospodarskom rastu u srednjoročnom razdoblju na samo oko 0,7 posto godišnje, a izglede bi mogla poboljšati veća javna ulaganja, uključujući zelenu tranziciju i digitalizaciju, sugeriraju u MMF-u.

Rast u Kini

Kinesko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti pet posto, nakon “jakog” prvog tromjesečja, prema procjenama MMF-a, poboljšavši svoju raniju prognozu rasta od 4,6 posto, iako očekuje sporiji rast u godine unaprijed. Očekuje se da će kinesko gospodarstvo rasti pet posto 2024. godine i da će usporiti na 4,5 posto 2025.

MMF je rekao da je revidirao svoje ciljeve BDP-a za 2024. i 2025. godinu za 0,4 postotna boda, ali je upozorio da će se rast u Kini usporiti na 3,3 posto do 2029. zbog starenja stanovništva i sporijeg rasta produktivnosti.

Poboljšanje koje imamo za ovu godinu uglavnom odražava činjenicu da je rast BDP-a u prvom tromjesečju bio jači od očekivanog, a postojale su i neke dodatne političke mjere koje su nedavno najavljene”, rekla je prva zamjenica direktora MMF-a Gita Gopinath u Pekingu.

Nove projekcije globalnog zajmodavca stižu u trenutku kada Peking pojačava napore da podupre neujednačen oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, prenosi Reuters, koje je u problemima zbog dugotrajne imovinske krize i njezinim utjecajima na ulagače, potrošače i poduzeća.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari