Procjena tužiteljstva: Signa je trebala ići u stečaj, a ne u restrukturiranje

Foto: Katrin Bolovtsova/Pexels

Plan restrukturiranja nije dobro rješenje za propalu austrijsku nekretninsku grupu Signu, u vlasništvu nekadašnjeg milijardera Renea Benka, ocijenilo je austrijsko financijsko tužiteljstvo, zaključivši da je probleme trebalo rješavati stečajem.

Obećana kvota za naplatu potraživanja vjerovnika od 30 posto može se postići samo pod uvjetom izrazitog oporavka tržišta nekretnina, rekao je predsjednik ureda Wolfgang Peschorn. Demontaža grupe pod vodstvom stečajnog upravitelja realizirala bi najbolju moguću vrijednost postojeće imovine i jamčila bi da odgovorni za katastrofalni razvoj događaja u Signa grupi definitivno više nemaju pravo glasa, naglasio je.

“Treba postaviti pitanje na temelju kojih je konkretnih promišljanja plan restrukturiranja usvojen budući da u vrijeme donošenja te odluke nije bilo novca ni za plaću stečajnog upravitelja”, rekao je nekadašnji austrijski ministar unutarnjih poslova.

Čak ni nedavno obećani zajam od nekoliko desetaka milijuna eura za premošćivanje insolventnosti Signe ne bi bitno pomogao u rješavanju najvećeg korporativnog bankrota u povijesti Austrije.

Propast Signa grupe iznijela je na vidjelo brojne indicije o kaznenim djelima, prenosi Hina. Ulagači su Benka opisali kao de facto generalnog direktora, što bi značilo da je bio glavna pokretačka snaga transakcija.

“Istraga o tom slučaju, uključujući kritičko ispitivanje uloge nadzornih odbora, bit će jako važna za Austriju, ali i za Njemačku. Ako se to ne riješi, morate se pitati što ta priča još krije i zašto uopće imamo zakonom regulirane odgovornosti”, rekao je Peschorn.

Državno tužiteljstvo u Münchenu pokrenulo je početkom ožujka istragu zbog sumnje o pranju novca u Signa grupi.

Benko je do prije nekoliko mjeseci bio poznat kao za multimilijarder, a američki časopis Forbes procijenio je početkom 2023. njegovo bogatstvo na šest milijardi dolara. Krajem prosinca lani stvari su se drastično promijenile i tvrtke u sastavu Signa grupe počele su jedna za drugom podnositi zahtjeve za stečajem.

Benkovo ​​zamršeno carstvo tvrtki obuhvaća, među ostalim, vrijednu imovinu u Njemačkoj, uključujući nedovršeni neboder Elbtower u Hamburgu, luksuznu robnu kuću KaDeWe u Berlinu i lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof.

On je na sudu u Innsbrucku podnio zahtjev za osobnim bankrotom, podsjeća agencija dpa.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari