Problemi rafinerija u Rusiji i slab dolar utjecali na smanjenje cijena nafte

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijena nafta je u blagom padu u utorak, te su fjučersi nafte Brent za svibanj niži za šest centi i iznose 86,69 američkih dolara po barelu. Terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niže su za četiri centa te iznose 81,91 dolara po barelu.

Na cijene nafte utjecala je objava ruske vlade koja je naredila tvrtkama da smanje proizvodnju u drugom tromjesečju kako bi ispunile cilj od devet milijuna barela dnevno, kako bi ispunile obećanja potrošačkoj skupini OPEC+.

Rusija, tri najveća svjetska proizvođača nafte i jedan od najvećih izvoznika naftnih derivata, također se bori i s nedavnim napadima na njezine rafinerije nafte od strane Ukrajine za koje su analitičari Goldman Sachsa rekli, prenosi Reuters, da je onesposobilo oko 900.000 barela po danu kapaciteta izvan mreže, vjerojatno tjednima, pa čak i u nekim slučajevima trajno.

“Utjecaj prekida rafinerija na cijene sirove nafte je mješovit, s negativnim tzv „medvjeđim“ učinkom zbog pada potražnje u rafinerijama i „bikovskim“ odnosno pozitivnim učinkom zbog potencijalnog smanjenja ruskog izvoza nafte”, rekli su analitičari u bilješci.

Nakon napada ukrajinske bespilotne letjelice u subotu, ruski proizvođač nafte Rosneft zatvorio je postrojenje za proizvodnju sirove nafte od 70.000 barela po danu u svojoj rafineriji Kuibyshev u gradu Samari.

I slabiji američki dolar iz prethodne sesije donekle je utjecao na cijene nafte.

“USD bi se mogao nastaviti suočavati s pritiskom na silaznu stranu budući da se očekuje da će Fed sniziti stope kasnije ove godine, što potencijalno daje bikovski faktor za cijene nafte”, rekla je neovisna tržišna analitičarka Tina Teng.

Slabiji dolar obično čini jeftinijim kupnju nafte u drugim valutama što bi moglo potaknuti ukupnu potražnju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari