Prihvaćen prijedlog HOK-a o povećanju pragova blagajničkog maksimuma

Foto: Nano Erdozain/Pexels

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak su izvijestili kako je prihvaćen njihov prijedlog o povećanju pragova blagajničkog maksimuma za mikro subjekte i obrtnike, za što ocjenjuju da će obrtnicima olakšati poslovanje.

HOK u priopćenju navodi kako je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojim su od 3. siječnja ove godine povećani pragovi blagajničkog maksimuma.

Hina prenosi kako se prag za mikro subjekte i fizičke osobe s dosadašnjih 1.327,23 povećava na 2.000 eura; za male subjekte s 6.636,14 na 7.000 eura, za srednje subjekte s 10.617,82 na 12.000 eura te za subjekte koji prelaze mjerila koja određuju malo gospodarstvo s 13.272,28 eura na 15.000.

“Višekratno smo tražili povećanje ovih pragova, kako bi se obrtnicima i ostalim poduzetnicima olakšalo poslovanje, te zahvaljujemo Ministarstvu financija na prihvaćenom prijedlogu i značajnom povećanju pragova upravo za mikro subjekte i obrtnike”, istaknuo je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Veći prag, kako ističu iz HOK-a, posebno je značajan kod svih obrtnika ili poduzetnika koji posluju putem više poslovnih prostora te se blagajnički maksimum odnosi na sve njih zajedno, osim kod velikih subjekata kod kojih se iznos odnosi na svaki poslovni prostor.

“Svakako je važno napomenuti da iznos napojnice, prema pravilima koji su na snazi od 1. siječnja ove godine, ne ulazi u iznos blagajničkog maksimuma, ali se također treba položiti na poslovni račun, osim kada se napojnica isplaćuje u gotovini za što je potrebno osigurati potrebnu dokumentaciju”, kazala je predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić, ispred koje je inicirana zakonska izmjena pragova blagajničkog maksimuma.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari