HOK: 60 tisuća obrtnika „paušalista“ potrebno je porezno rasteretiti

Pixabay.com
HOK: "Paušaliste" treba rasteretiti, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su poručili kako smatraju da porez na dohodak treba ostati na 10 posto kako bi obrtnici “paušalisti”, njih gotovo 60 tisuća, osjetili poreznu reformu.

HOK, kako su naveli u priopćenju koje prenosi Hina, kontinuirano kroz eSavjetovanje upućuje prijedloge za izmjene podzakonskih propisa u cilju unapređenja uvjeta poslovanja za obrtnike.

Tako je vezano uz Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti upućen zahtjev za zadržavanjem porezne stope poreza na dohodak na dosadašnjih 10 posto, s obzirom na predloženo povećanje na 12 posto.

Istaknuli su kako je porezna reforma zaobišla obrtnike “paušaliste” u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje, prvi stup.

„HOK se stalno zalaže za izjednačavanje prava mladih obrtnika u pogledu poreza na dohodak i doprinosa za zdravstveno osiguranje u kojem su mladi radnici djelomično ili u cijelosti oslobođeni plaćanja. Stoga u HOK-u smatraju da je potrebno iznos poreza na dohodak ostaviti na razini 10 posto, kako bi i obrtnici “paušalisti” osjetili poreznu reformu“, priopćeno je iz HOK-a.

U suprotnom, svi će se obrtnici “paušalisti”, njih gotovo 60 tisuća, dodatno oporezovati, a porezno opterećenje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave će rasti i do 20 posto”, zaključuje se u priopćenju HOK-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari