HOK: Poslodavci, informirajte se o novim obvezama vezanim uz obračun plaće

Pixabay.com
Obračun plaća, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Iz Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) poručili su poslodavcima da se informiraju o novim obvezama vezano uz postupak obračuna plaća od 1. prosinca, kazavši i da je dio njihovih prijedloga na izmjene i dopune pravilnika o doprinosima i porezu na dohodak prihvatila Porezna uprava.

Iz HOK-a navode kako su u novim izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima i Pravilnika o porezu na dohodak prihvaćeni prijedlozi Sekcije računovođa HOK-a komore, čime se djelomično pojednostavio postupak obračuna plaća od prvog prosinca ove godine, prenosi Hina.

“Zahvaljujemo Središnjem uredu Porezne uprave na prihvaćenim prijedlozima, što je značajno doprinijelo pojednostavljenju obračuna plaća, iako i dalje velik dio administrativnog opterećenja ostaje na računovođama, ali i na poduzetnicima koji toga još nisu svjesni”, istaknula je predsjednica Sekcije Đurđica Mostarčić.

Napominje kako je Sekcija računovođa HOK-a napravila shemu prikaza prikupljanja podataka kako bi se plaća mogla ispravno obračunati, u kojoj velikim djelom sudjeluju sami poduzetnici.

Kako bi se plaće ispravno obračunale za sve osobe koji rade kod dva ili više poslodavca, svaki poslodavac mora prikupiti odgovarajuće izjave radnika, da bi računovodstvo moglo ispravno obračunati plaće. Također, ako zapošljavate novog radnika ili ako radnik u tijeku mjeseca prelazi kod drugog poslodavca, obračun plaće neće biti moguć bez odgovarajućih izjava koje poslodavac mora prikupiti, navode iz HOK-a.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil je ponovio kako HOK kontinuirano radi na rasterećenju svih obrtnika te kako su svjesni važnosti računovođa za svakog poduzetnika.

“Povećanje obima poslovanja radi zakonskih promjena, vjerujem da se svi možemo složiti, nikada nije dobrodošlo te se ovime još jednom pokazalo izuzetno bitnim uključiti predstavnike struka u pripremu zakonskih akata prije nego isti budu doneseni”, zaključio je Kratohvil.

Iz HOK-a su u priopćenju najavili i kako će se 16. prosinca u Tuhelju održati prvi Susret računovođa HOK-a na kojem će biti riječi o aktualnostima u toj djelatnosti.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari