HOK: Povećan broj obrtnika u ugostiteljstvu i turizmu

Pixabay.com
Povećan broj obrta u ugostiteljstvu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U posljednjih godinu dana u Hrvatskoj ima 142 obrta više u ugostiteljstvu i turizmu, te 813 radnika više zaposlenih kod obrtnika, u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane, priopćili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Najveći rast broja obrta u ovim sektorima zabilježen je u Zadarskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu svaka ima 39 takvih obrta više.

Tijekom i nakon pandemije, razvidno je bilo smanjenja broja obrta u ovoj djelatnosti. Od 2022. godine cehovi su opet zaživjeli te je, kako se ističe u priopćenju HOK-a, postepeni porast broja obrta iz ceha ugostiteljstva i turizma na godišnjoj razini vidljiv u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu.

Iako je broj radnika zaposlenih u ovoj djelatnosti povećan unazad tri godine, u HOK-u ipak ističu problem radne snage.

„Istome svjedoče i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – najtraženija zanimanja u proteklih deset mjeseci bila su prodavač, čistačica i konobar te čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika“, navodi se u priopćenju HOK-a.

„Ugostitelji su lice Hrvatske koje pokazujemo mnogobrojnim turistima, uvijek nasmiješeni i kad je najteže, samo kvalitetom možemo opravdati svoje postojanje, što se očituje i u brojnim nagradama naših kolega. Ovogodišnji Kongres stavit će naglasak na radnu snagu, porezno rasterećenje plaća mora biti osjetno kako bi vratili kvalitetan kadar, zaposlili novi te educirali postojeći. Naše zahtjeve Vlada RH mora usvojiti jer više nije pitanje kako dalje nego do kad možemo ovako poslovati “, poručuje predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK- a, Franz Letica.

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji HOK-a, koji će pitanja radne snage i poreznih politika staviti u fokus, održat će se u Termama Tuhelj od 26. do 28. studenoga 2023. godine, a pokrovitelji i partneri događanja su Ministarstvo turizma i sporta RH, Krapinsko-zagorska županija i Hrvatska turistička zajednica.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari