Predstavljene izmjene zakona o strancima, sezoncima se produžuju radne dozvole

Hina
Prezentacija izmjena Zakona o strancima RH, Zagreb, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Ministar unutarnjih poslova RH, Davor Božinović, i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH, Marin Piletić, predstavili su izmjene Zakona o strancima koje bi trebale uvesti reda u sustav uvoza stranih radnika.

Na izmjenama zakona radila je međuresorna skupina u koju su, uz državna tijela, bili uključeni i predstavnici sindikata te poslodavci.

“Došlo je do značajnog porasta zakonitih migracija od ulaska u EU. Zakon mijenjamo upravo zbog tih zakonitih ulazaka. Najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici koje dovode poslodavci, a riječ je o ljudima koji imaju nižu razinu kvalifikacija i koji u Hrvatskoj najčešće borave privremeno”, kazao je Božinović i naglasio da je potreba za radnom snagom danas puno veća nego što ima raspoloživih radnika, zbog čega nam stranci trebaju da bismo održali mirovinski i socijalni sustav.

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja.

Promjenama zakona će biti omogućeno izdavanje “plave karte” osobama koje svoje vještine dokazuju radnim iskustvom u ICT sektoru. Za tu kategoriju omogućena je i fleksibilnija promjena poslodavaca.

Nadalje, sezonskim radnicima dozvola će se izdavati na devet umjesto na dosadašnjih šest mjeseci.

“Smanjujemo i administrativne procese pa će biti olakšane promjene zanimanja i poslodavca, a dodatni rad također će biti uređen sukadno zakonu o radu”, kazao je Božinović i otkrio kako su izmjenama određeni omjeri prema kojima u nedeficitarnim zanimanjima mora biti najmanje 16 posto hrvatskih radnika, a osam posto za deficitarna.

Uvodi se i zaštita stranih radnika koji će imati dopušteno vrijeme nezaposlenosti ako im prestane ugovor. Taj će rok trajati 60 dana tijekom kojeg će imati važeću dozvolu i mogu naći novi posao.

“Uvoz strane radne snage bio je odgovor vlade na negativne trendove u gospodarstvu. Po prvi put imamo pozitivni migracijski saldo”, rekao je Miletić, a izmjene zakona pozdravili su i iz Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuvši kako će pratiti njihov utjecaj i na terenu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari