Predstavljen sustav za robotsku kirurgiju

kirurški robot, foto: PR

Kirurzi u Hrvatskoj imaju se priliku upoznati s (novim) kirurškim robotom Hugom™ RAS, koji im može postati partner u raznim područjima, uključujući abdominalnu, urološku i ginekološku kirurgiju. U usporedbi s konvencionalnom laparoskopskom kirurgijom, Hugo™ RAS nudi poboljšanu vidljivost i kontrolu kirurških instrumenata.

To omogućuje brže i nježnije operacije sa smanjenim gubitkom krvi i poboljšanim ishodima. Hugo Truck, posebna mobilna simulirajuća i operacijska dvorana, nalazit će se u Zagrebu (od 3. do 7. svibnja) i Osijeku (od 9. do 11. svibnja).

Za ovu prigodu, ispred hotela Westin u Zagrebu stacioniran je specijalizirani Hugo kamion opremljen simulirajućom i operacijskom salom s ugrađenim robotskim sustavom Medtronic Hugo™ RAS.

Od petka, 3. svibnja do utorka, 7. svibnja, kirurzi i šefovi klinika iz svih dijelova Hrvatske imaju priliku iz prve ruke iskusiti kako funkcionira konzola Medtronic Hugo™ RAS i vidjeti učinkovitost i prednosti ovog robotski potpomognutog kirurškog sustava.

Produžena ruka kirurga

Robotski potpomognut kirurški sustav Hugo™ RAS visoko je sofisticirani robotski sustav tvrtke Medtronic, koji je već instaliran u Klinici za kirurgiju, Kliničkog bolničkog centra Split u prosincu 2023. godine, kao prvi takav sustav u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon opsežnih obuka, od ožujka ove godine izveden je niz uspješnih operacija.

Prednosti su prvenstveno maksimalna nježnost, preciznost, ušteda vremena i sigurnost. Robotske ruke s kirurškim instrumentima mogu u tijelu pacijenta doseći čak i tamo gdje bi kirurg imao poteškoća s pristupom. To rezultira mnogo manjim oštećenjem okolnih tkiva.

„Proizvodi poput robotskog sustava Hugo™ RAS najbolji su primjer tehnološkog napretka u medicini. Za sve bolničke centre koji koriste robotski sustav, ključno je osigurati da robotski program isporučuje vrijednost, kako za pacijente, tako i za bolničko osoblje. Ključno mjerilo uspjeha je optimizacija i iskorištenost postupaka, a kada se sustav koristi dosljedno i učinkovito, više pacijenata ima pristup minimalno invazivnim postupcima koji rezultiraju nizom prednosti po zdravlje i brzinu oporavka“, izjavio je  povodom prezentacijeTomislav Petrićević, direktor kompanije Medtronic za Hrvatsku.

Urološki dani

Prezentacija Medtronic Hugo™ RAS sustava za asistiranu robotsku kirurgiju nastavlja se u Osijeku na 15. Osječkim urološkim danima te će kirurzi i iz ovog dijela Hrvatske imati priliku isprobati kako ovaj robotski sustav funkcionira. Simpozij će se održati u Osijeku od 9. do 11. svibnja 2024. godine.

Podsjetimo, Medtronic je globalna tehnološka tvrtka za zdravstvo i ujedinjuje globalni tim od 95.000 djelatnika u više od 150 zemalja. Tehnologije i terapije tvrtke Medtronic liječe 70 zdravstvenih stanja i uključuju srčane uređaje, kiruršku robotiku, inzulinske pumpe, kirurške alate, sustave za praćenje pacijenata itd.

Medtronic Adriatic d.o.o.

Folnegovićeva 1c, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
21.643.200,48 (2022.)
Broj zaposlenih:
65 (2022.)

6 Odgovora

  1. Uff ne znam bas da bih voljela da robot prčka po meni.. doduse, kad te uspavaju, tko zna sta i tko ti preslaguje organe

  2. Uh da baš robot asistira pri operacijama, nekako nisam za to. Velika je to odgovornost i zato to treba ostaviti samo ljudskoj ruci.

  3. Uh da baš robot asistira pri operaciji, nisam za to. Ipak je to preveliki rizik i nepotrebno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari