Boston Dynamics predstavio novog humanoidnog robota: “Ovakvo nešto do sada nisam vidio“ (VIDEO)

Robot Atlas 2.0, foto: Boston Dynamics PR

Poznata tvrtka koja se bavi razvojem robotike za potrebe industrije, ali i vojnu i policijsku uporabu – Boston Dynamics, predstavio je novi model humanoidnog robota, pokrenuvši brojne komentare analitičara koji su ga usporedili s prijašnjim modelima, ali i modelima nekih drugih proizvođača, poput onog napravljenog u tvornici Tesla vlasnika Elona Muska.

Atlas 2.0

Tvrtka Boston Dynamics je prvo obavijestila da umirovljuje svoj prethodni model – Atlas i predstavila novo izdanje Atlas 2, čiji je koncept dosta drugačiji i napredniji od prethodnika.

„Upoznajte Atlasa! To je najdinamičniji humanoidni robot na svijetu, naš potpuno električni robot. Atlas je dizajniran za primjene u stvarnom svijetu. Sljedeća generacija robota Atlas temelji se na desetljećima istraživanja i unapređuje našu predanost isporuci najsposobnijih, najkorisnijih mobilnih robota. Napredni kontrolni sustav i najsuvremeniji hardver daju robotu snagu i ravnotežu za demonstraciju napredne atletike i agilnosti.“, navedeno je u priopćenju kompanije povodom lansiranja proizvoda.

Prema navodima tvrtke, ovaj će robot biti prvi od robota nove generacije koja se želi proizvesti masovno, kako bi “sa svojom mobilnošću, percepcijom i inteligencijom postali uobičajena pojava u našim životima“.

Znatna prednost nad prijašnjim modelima

Svi analitičari koji se bave razvojnim tehnologijama i umjetnom inteligencijom (AI) odmah su požurili s komentarima na društvenim mrežama i u medijima.

Primjerice, analitičar Matthew Berman ocijenio je proizvod futurističkim i nečim “što do sada nisam vidio”. Dao mu je prednost nad do sada napravljenim modelima te ocijenio da je proizvod “na pravom putu za veću komercijalizaciju”, odnosno raširenu prodaju.

Medij koji se specijalizirao za tehnologiju CNET usporedio je novog Atlasa s Teslinim modelom robota Optimus-om, kao i nekim drugim proizvođačima.

Teslin model je prema ocjeni CNET-a napravljen više za svrhu rada i pomoći, dok je Atlas napravljen više za proučavanje robotike i njezino daljnje razvijanje. Drugi roboti iz Boston Dynamicsa, kao što je Spot, namijenjeni su za radne zadatke i kao takvi već komercijalizirani. Teslin robot je također napravljen više za pomoć oko stvari ‘koje su dosadne i ponavljajuće’, dok je novi Atlas napravljen za upotrebu kod opasnih zadaća. Za daljnju usporedbu trebat će pričekati nakon što se analitičari dodatno upoznaju s mogućnostima novog modela i nakon što se novi model pokaže u obavljanju različitih zadaća.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari