Milan Rajčević, Notum Robotics: Robotski pas već samostalno nadgleda gradilišta, a može pomoći i spasilačkim službama (VIDEO)

Robotski pas, Foto: Notum Robotics promo

Prošloga tjedna ulicama Velike Gorice prošetao je robotski pas. Nije se radilo o sceni iz „Terminatora“ ili nekog sličnog filma o ustanku robota, već o proizvodu iza kojeg stoji velikogorička tvrtka Notum Robotics. Njihov robopas može se primijeniti u brojnim industrijama i svakakvim situacijama, između ostalog i u onim pogibeljnima kao što su požari. O tome, kao i o drugim projektima Notum Roboticsa, za financije.hr smo popričali s vlasnikom tvrtke Milanom Rajčevićem.

Za početak bih krenuo od aktualnosti, točnije od Vašeg robopsa. Kako ste došli na ideju napraviti psa robota i koliko je trajao rad na njemu?

Ideja je inspirirana spotom Boston Dynamicsa s čijim sam se robotskim psom u Bostonu susreo više puta. Bitno je napomenuti da robopas nije naša inovacija, već komercijalni proizvod koji bilo koja firma može kupiti. Ono što jest naša inovacija i što je uistinu unikatno je softver koji upravlja sa psom. Robotski pas u svom originalnom izdanju, bez ikakvih dodataka, nije ništa drugo nego obična platforma na daljinsko upravljanje. Naš doprinos je da tu platformu činimo autonomnom, da može samostalno izvršavati zadatke bez interakcije s ljudima, uz minimalno održavanje.

Primjene mogu biti svakojake – trenutni projekt koji radimo s klijentom iz Bostona uključuje autonomno nadgledanje gradilišta koje pas uz pomoć našeg softvera svojim algoritmom može automatski mapirati. To se inspektoru pokaže na njegovom tabletu, on odabere područje interesa, primjerice stubište 2B, i točno definira u kojim će intervalima robopas posjetiti to područje. Može recimo namjestiti da pas svakog jutra dođe do definirane točke, podesi kameru na uvijek isti kut snimanja i napravi sliku stubišta. Inspektor tako slijedom fotografija može vidjeti na koji se način gradi te utvrditi neke nepravilnosti i nesigurnosti bez potrebe da se fizički nalazi na lokaciji.

Osim toga što ste naveli, gdje ga se još može primijeniti? U nekim opasnim situacijama poput požara?

Definitivno, pokušavamo dogovoriti i suradnju s vatrogascima. Robotski pas neće izvlačiti osobu iz požarišta, ali može unesrećenima donijeti kisik i vodu, čak i tamo gdje se čovjek ne može probiti. Imamo također senzore za mjerenje pulsa koji radi kroz zidove. On ne može parirati njuhu i osjetilima pravog psa, ali će otići tamo gdje je najkritičnije i prikazati vatrogascu gdje se nalaze ljudi.

Robopas, Foto: Notum Robotics promo

O načinu primjene će ovisiti i njegova cijena?

Sama platforma košta 1.000 do 1.200 dolara. Malo naprednija opcija koja može vrtjeti Notum softver u nabavi stoji 15.000 eura iako cijena može drastično varirati ovisno o komponentama koje stavljamo na platformu. Ako je, na primjer, potrebna robotska ruka to će podići cijenu za dodatnih 10.000 eura, a bit će skuplje i u slučaju da klijent želi da instaliramo termalne kamere. Softver također nije besplatan: njegova cijena je više-manje fiksna, ali se također može mijenjati ovisno o specifičnim potrebama.

Robopsa ste prošli tjedan predstavili javnosti. Jeste li zadovoljni dobivenim feedbackom i postoje li već neki upiti vezano uz prodaju?

U Hrvatskoj svakako postoje, a i feedback je bio izuzetno pozitivan. Po završetku snimanja smo naišli na skupinu djece iz vrtića koja su se oduševila robotskim psom, svi su ga htjeli pomaziti. Vrata se polako, ali sigurno otvaraju. Trenutno nam je najveći problem prostor, posebno zbog cijene najamnine. Ured Notum Roboticsa je smješten u 35 kvadrata, gdje su većinom programeri, no tehnički dio posla, kada šarafimo ili lemimo, radimo u svojim kućama.

Recite mi nešto više o samom Notum Roboticsu – kada ste osnovani, koliko imate zaposlenih i kakve sve usluge nudite osim onih iz područja robotike?

Notum Robotics je osnovan 2022. godine. Ja sam osnivač, direktor i jedini zaposleni, ali radimo s mrežom kooperanata, većinom preko ugovora o djelu ili nam doniraju svoje vrijeme. Svi mi imamo svoje firme i radimo u svojim područjima. Od usluga koje nudimo, definitivno treba spomenuti umjetnu inteligenciju, odnosno custom AI modele za različite potrebe. Naša platforma može se koristiti kod detekcije oružja ili prepoznavanja ljudi, kao i požarišta, poplava… robot sve to može autonomno raditi. Također, radimo na niskoenergetskim mrežama baziranima na LoRa standardu. Postoji interes od strane grada Velike Gorice, ali to još uvijek nije realizirano. Te mreže postale su posebno zanimljive u vrijeme potresa – nakon što je uslijedio prvi val panike tijekom kojeg su svi bježali van, strah je dodatno porastao jer ljudi zbog pada mreža operatera nisu mogli kontaktirati svoje najbliže. Naš mehanizam omogućuje da se te mreže samostalno organiziraju pa ako jedan dio padne, drugi automatski preuzima njegovu funkciju.

Milan Rajčević, Foto: Privatna arhiva

Na svojim stranicama navodite kako izrađujete i machine learning aplikacije bazirane na Temporal ANN tehnologiji, o čemu je točno riječ?

AI ne mora biti uređaj koji vam pomaže da napišete lektiru za školu, već nešto izrazito specifično, definirano i strukturirano što može rješavati točno određene probleme. U razvojnim procesima u industriji strojno učenje se može prilagođavati promjenama u tom procesu, kao što je orijentacija proizvoda na proizvodnoj traci. Temporal je naša eksperimentalna tehnologija gdje smo u Tensore neuralne mreže ukorporirali vremensku komponentu koja se procesuira u kompiliranom vremenu. Došli smo do vrlo interesantnih rezultata gdje s puno manjom neuronskom mrežom možemo dobiti performanse koje pariraju većim, komercijalnim modelima. Na tome radimo, još nije zrelo za tržište.

Od Vaših dosadašnjih projekata, postoji li nešto što biste posebno izdvojili?

Svi naši projekti su rađeni specifično za potrebe klijenata. Proizvod koji je financirao inicijalni razvoj tvrtke je napravljen za klijenta vezano uz sigurnost na radu. Riječ je o aplikaciji koja omogućuje nadzor sigurnosti na gradilištima. Ono što pružamo aktivno jesu vizualne inspekcije gradilišta s dronovima, kao i inspekcije usjeva koje prikazuju zdravlje biljaka. Naravno tu su i custom AI rješenja, a nedavno smo za jednog klijenta izbacili i office asistenta koji ne ovisi ni o kakvom vanjskom sistemu, već se u potpunosti vrti na njihovoj mreži, odnosno hardveru, što čuva sigurnost i integritet podataka.

Završno, koji su planovi za dalje?

Definitivno se želimo fokusirati na robotiku i autonomiju, ne samo zato što vjerujemo da je u tome budućnost, već je to na neki način i razlog postojanja firme, nešto što nas najviše motivira. Volimo lemiti, šarafiti ili slagati motore i željeli bismo da taj dio tvrtki donosi najviše profita. Trenutno nije tako jer glavninu naših prihoda ipak omogućuje softver.

14 Odgovora

  1. Nadam se da ce zazivjeti da se vise ne zrtvuju pravi psi spasavajuci ljude ili u eksperimentima.. kao recimo Lajka za put u svemir 😔

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari