Inovacije na Arab Healthu – izvanzemaljska tehnologija za običnog čovjeka

Prodavaonica robota, Arab Health, Dubai Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Pepper, Cruzr, Max, Elf i Amy nisu imena sudionika najvećeg svjetskog medicinskog sajma. To su imena robota koje možete iznajmiti za svoje različite potrebe. Govore engleski i arapski jezik, brinu o vašem zdravlju, ali i plešu, poslužuju i slikaju selfije. I možete ih iznajmiti po cijeni od 500 do 3.770 eura na dan. Ako poželite kupiti neki od robota, i to, primjerice, onog koji brine o vašem zdravlju, bit će vam potrebno oko 65.000 eura.

A roboti, koji se u dućanu prodaju potpuno jednostavno kao u Europi hrana – tek su početak.

U Dubai World Trade Centru – sjedištu svih poslovnih događanja na Bliskom Istoku od 1979. godine, na 145.000 četvornih metara izložbenog prostora, najsuvremenija tehnološka umijeća i dostignuća pokazalo je preko 3.500 tvrtki.

No, za nas Europljane sve te tvrtke uglavnom su nepoznate, a većina tehnologija koje nude izgledaju kao pravo izvanzemaljsko iskustvo.

Izložbene paviljone imali su Amerikanci, Kinezi, Japanci. Našu pažnju privukli su izlagači iz Saudijske Arabije, i to iz NEOM-a. NEOM je futuristička vizija profitabilne, održive i inovativne ekonomije, koja u sebi sadrži 14 različitih cjelina, te se bave energijom, tehnologijom, konstrukcijskim dizajnom, vodoopskrbom, zdravljem – na održiv način. Za sebe kažu da su sanjari koji svoje snove ostvaruju.

NEOM, Saudijska Arabija, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Najpoznatiji projekt globalno svakako je The Line, projekt izgradnje suvremenog grada u sred saudijske pustinje, točnije na njenom sjeverozapadu. Lokacija ovog inovativnog pametnog grada je u blizini kako pješčanih plaža, tako i planina. Sam The Line zamišljen je bez cesta, zagađenja zraka, emisija CO2. Koristit će potpuno obnovljive izvore enregije a na kraju bi u njemu moglo svoj dom imati do devet milijuna stanovnika. Zdravstveni sektor im je među najbitnijim.

I upravo taj sektor NEOM-a našli smo i u Dubaiju. Iako su poznati po korištenju tehnologija za koje ostatak svijeta nikad nije ni čuo, Farhhan Sajjad, voditelj tima za inovacije, rekao je za Financije.hr da im je svaka razmjena tehnoloških ideja – dragocjena.

„Kada kažete NEOM, ljudi, pogotovo na Bliskom Istoku, očekuju već unaprijed spremna rješenja, inovativne tehnologije i to u punoj primjeni. Jer zaista ih koristimo. No, kad gradite i stvarate od nule, kao što mi sada gradimo The Line, na potpuno praznom prostoru, to svakako nije jednostavno kao što može izgledati. U Dubai smo došli da vidimo smjer razmišljanja inovatora, nove ideje u tehnologiji, i što nas čeka kroz nekoliko godina, da ih već danas planiramo u naše zdravstvene koncepte, koji su u izgradnji“, kaže Sajjad.

Financije.hr
Tvrtka PureHealth, Dubai Foto: Financije.hr / Lejla Barić

Među najvećim futurističkim štandovima imao je i PureHealth, brend iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je i najveći zdravstveni sustav u ovoj državi. Svojim inovativnim rješenjima pružaju podršku bolnicama, klinikama, ali i farmaciji i healthtech-u. Zapošljavaju više od 24.000 ljudi. Na Arab Healthu su predstavili AI tehnologije.

I startupove na Bliskom Istoku gledaju sasvim drugim očima od klasičnog europskog poimanja. Dok se u Europi startupovi bore da osiguraju barem oko 100.000 eura investicije, ovdje se startupovima smatraju oni koji već imaju milijune.

Na Arab Healthu se ne gledaju iznosi koji su potrebni startupu, nego se njeguju inovativne ideje. I upravo zato je Innov8 dio natjecanja, gdje se i promoviraju nove tehnologije i startupovi, bio pod pokroviteljstvom NEOM-a i PureHealth-a, ali i jedan od najposjećenijih paviljona na sajmu.

U izložbenom dijelu mogli ste vidjeti zaista sve – od mobilne montažne bolnice do igle – sve na jednom mjestu i na jednoj lokaciji, pa ni ne čudi da je Arab Health apsolutni primat u svijetu te je postao brend u promociji novih tehnologija u posljednjih nekoliko godina.

U tri dana, broj posjetilaca premašio je 110.000.

17 Odgovora

  1. Roboti će u budućnosti zamijeniti ljude u svim sektorima, koliko je to dobro toliko je i loše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari