Dubai – najveće tržište za luksuzne kuće

Financije.hr
Zabeel Park, Dubai Frame, Dubai, UAE Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Impozantne građevine kao što su Burj Khalifa – najviša zgrada na svijetu, Burj Al Arab, najluksuzniji hotel, prometnice s po sedam traka, luksuzne vile, rezidencije, zgrade, Muzej budućnosti, mnogo svjetla, cvijeće i trava u pustinji –  samo su neke od stvari koje vidite, kad dođete u Dubai. Svi i sve je u službi poduzetnika i turista, u što se uvjerite već na dolasku – u zračnoj luci, od djelatnika na kontroli putovnica, svi putnici dobiju karticu za mobilni uređaj – da imaju dok se ne snađu.

No, u Dubaiju vidite i još jednu stvar – građevinske dizalice koje se nalaze na svakom koraku.

Radi se i gradi se non-stop, jednako noću kao i danju. Radnici su na većini gradilišta 24 sata. Upravo zbog njih i potreba ovog velikog sektora, većina prodavaonica i restorana radi do dva ujutro.

Od 2008. godine, kada je nekretninski sektor u ovom gradu doživio ozbiljne turbulencije, pokrenut je desetogodišnji plan poznat kao D33, s ciljem da udvostruči proizvodnju i postane jedan od četiri najveća svjetska financijska središta. I u tome su, čini se i uspjeli.

Prema podacima Reutersa, Rusi su bili najveći nerezidentni kupci kuća u prvom kvartalu 2023., ali su do kraja godine pali na treće mjesto, prema istraživanju Betterhomesa, s kupcima iz Indije i UK-a, koji su činili većinu transakcija tijekom dvanaest mjeseci.

Također je zabilježen značajan porast kupaca iz Egipta, Libanona, Pakistana i Turske, što Dubai čini interesantnim svojevrsnim magnetom za ultrabogate.

„Iako ruski i kineski priljevi polako jenjavaju, prema aktualnim podacima, povećani interes indijskih ulagača mogao bi zadržati trend gradnje u Dubaiju te svaki potencijalni poremećaj na tržištu – kratkotrajnim i ‘plitkim'” rekao je Hakim Abdeljaouad, direktor u Krollovoj agenciji savjetodavnih usluga za vrednovanje.

Rekordna 431 kuća u Dubaiju prodana je po pojedinačnoj ceni višoj od 10 milijuna dolara u 2023. godini, što je gotovo udvostručilo brojku iz 2022. godine i učinilo to najvećim takvim tržištem na svijetu, prema istraživanju agencije za nekretnine Knight Frank.

U 2024. godini predviđa se da će cijene kuća u tri „najbolja“ stambena područja Dubaija – Palm Jumeirah, Emirates Hills i Jumeirah Bay Island – porasti za pet posto u 2024. godini, što se ocjenjuje skromnijim, nakon dodanih 15,9 posto u prvih devet mjeseci 2023., prema Knight Franku.

Financije.hr
Gradnja u svakom dijelu grada, Dubai, UAE Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Cijene kuća izvan tih luksuznih područja skočile su 19 posto u 2023. godini, predviđa se rast od 3,5 posto u 2024.

“Ponuda će premašiti potražnju u određenoj mjeri u sljedeće dvije do tri godine, posebno u luksuznim segmentima, tako da će to prirodno uzrokovati oblik usporavanja”, Mireille Azzam, JLL-ova voditeljica strateškog savjetovanja za Bliski istok i Afrika, rekao je Reutersu.

Ekonomski pokazatelji ostaju snažni, s prosinačkom anketom S&P Global o menadžerima nabave koja je zabilježila najvišu vrijednost u 16 mjeseci, odražavajući ne naftne poslove u Dubaiju koji su u snažnom rastu.

U međuvremenu, predviđa se da će Dubai isporučiti “samo” 13.000 domova godišnje u sljedećih šest godina, što je ipak znatno ispod stope od 30.000 u posljednjih 15 godina.

Najveće prijetnje sektoru nekretnina u Dubaiju dolaze od neočekivanih skokova inflacije, nepredvidive globalne politike kamatnih stopa i regionalne zaraze od rata između Izraela i Hamasa, Reutersu je reklo osam izvora. Potencijalni utjecaj poremećaja na ključne pomorske rute u Crvenom moru zasad je nejasan.

I dok se građevinski sektor u pojedinim državama EU ali i Kine susreće s ozbiljnim problemima, Dubai ipak odolijeva. Geopolitička previranja, poput ruske invazije na Ukrajinu, posljednjih su godina ojačala emirat, pa se i dalje vjeruje da će se trend nastaviti.

20 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari