Muskova kompanija Neuralink uspješno ugradila čip u ljudski mozak

Freepik.com
Kompanija Neuralink uspješno ugradila bežični čip u ljudski mozak, ilustracija, Foto: Freepik.com

Milijarder Elon Musk objavio je na društvenoj mreži X da je njegova kompanija Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u ljudski mozak i da se pacijent dobro oporavlja.

“Početni rezultati pokazuju obećavajuće živčane impulse”, rekao je Musk. To je aktivnost neurona, koju Nacionalni institut za zdravlje opisuje kao stanice koje koriste električne i kemijske signale za slanje informacija oko mozga i tijela, prenosi Reuters.

Američka Agencija za hranu i lijekove dala je tvrtki odobrenje prošle godine da provede svoje prvo ispitivanje za testiranje implantata na ljudima, ključnu prekretnicu u ambicijama startupa da pomogne pacijentima u prevladavanju paralize i niza neuroloških problema.

U rujnu 2023. je Neuralink rekao da je dobio odobrenje za pronalazak ljudi na kojima će provesti ispitivanje.

Studija koristi robota za kirurško postavljanje implantata u regiju mozga koja kontrolira namjeru kretanja, rekli su iz Neuralinka, dodajući da je njezin početni cilj omogućiti ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu na računalu samo koristeći svoje misli.

Prvi proizvod Neuralinka zvat će se Telepathy, rekao je Musk u zasebnoj objavi na X-u. Studija PRIME ovog startupa je probno testiranje njegovog bežičnog sučelja mozak-računalo za procjenu sigurnosti implantata i kirurškog robota.

Tvrtka je prošlog lipnja procijenjena na oko pet milijardi dolara, a prve dvije ljudske primjene ove tehnologije trebale bi biti vraćanje vida i pokreta mišića kod pacijenata sa različitim atrofijama.

No, zakonodvaci u SAD-u su krajem studenog 2023. zatražili od američke Komisije za vrijednosne papire i burzu da istraži je li Musk obmanuo ulagače o sigurnosti svoje tehnologije nakon što su veterinarski podaci pokazali probleme s implantatima na životinjama, tijekom testiranja.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari