Musk posudio milijardu dolara od SpaceX-a: Trebalo mu za Twitter?

Pixabay.com
Elon Musk, Foto: Pixabay.com

Elon Musk posudio je milijardu dolara od SpaceX-a, raketne tvrtke stare dva desetljeća koju on vodi, otprilike u isto vrijeme kada je preuzeo Twitter, sada poznat kao X, za 44 milijarde dolara, izvijestio je u utorak Wall Street Journal.

SpaceX je u listopadu odobrio zajam od milijardu dolara, koji je bio podržan nekim Muskovim dionicama SpaceX-a, a Musk je sav novac uzeo istog mjeseca, navodi se u izvješću koje se poziva na službene dokumente. Musk je preuzeo vlasništvo nad Twitterom u listopadu, prenosi Reuters.

Imao je dogovore s bankama da posudi novac, a jamstvo su bile njegove dionice u tvrtkama, uključujući proizvođača električnih vozila (EV) Teslu (TSLA.O), dok je SpaceX služio kao njegov zajmodavac. Navodno je kupovanje Twittera dodatno kompliciralo Muskovu financijsku situaciju.

Musk je najveći dioničar SpaceX-a s 42 posto udjela i gotovo 79 posto glasačke moći od ožujka, navodi se u izvješću, pozivajući se na podnesak Federalnoj komisiji za komunikacije. SpaceX je na kraju prošle godine imao 4,7 milijardi dolara.

Prema Reutersu, SpaceX i X nisu još komentirali situaciju.

Elon Musk prodao je golemi dio svojih dionica Tesle u 2022. godini, prije i nakon ugovora s Twitterom, čime je njegova ukupna zarada dosegla oko 40 milijardi dolara, što je frustriralo ulagače u proizvođača električnih vozila.

U travnju 2023. godine Tesla je otkrio da je dodatno pooštrio pravila oko Muskova korištenja njegovog udjela u tvrtki za posuđivanje novca, prema izvješću Wall Street Journala.

Osim Tesle i X-a, Musk je suosnivač startupa s moždanim čipovima Neuralink.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari